Gemeente zet in op naleving alcoholverkoop jongeren

Algemeen
Naleving verkoop van alcohol aan jongeren in de regio Alkmaar is sterk gedaald ten opzichte van 2019.
Naleving verkoop van alcohol aan jongeren in de regio Alkmaar is sterk gedaald ten opzichte van 2019. (Foto: Iuliyan Metodiev)

ALKMAAR - Onderzoekbureau Objectief verrichte in het najaar van 2022 een onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol aan jongeren in Noord-Holland Noord, waaronder Alkmaar. De naleving is regionaal gedaald van 55,6% in 2019 naar 37,6%. In de gemeente Alkmaar ligt het totale nalevingspercentage op 36,3%. De cijfers liggen ongeveer in lijn met het landelijke gemiddelde van 39,4%. Het college noemt de dalende resultaten teleurstellend en heeft op basis van de uitkomsten van het huidige onderzoek in samenwerking met ‘In Control of Alcohol & Drugs’ actiepunten opgezet en uitgezet. Hiermee hoopt de gemeente de naleving van de leeftijdsgrens positief te beïnvloeden.

113 aankooppogingen; 41 keer correcte naleving toegepast 

In de periode juli tot en met oktober 2022 is onderzoek gedaan door getrainde mysteryshoppers van 16 en 17 jaar bij verschillende verkooppunten. Gemeenten leverden hierbij zelf locaties aan die veel jongeren bezoeken, de zogenaamde ‘hotspots’. In de gemeente Alkmaar zijn 113 aankooppogingen gedaan en is de naleving 41 keer correct toegepast. Ten opzichte van 2015 en 2017, waarin het nalevingspercentage respectievelijk 31% en 27,8% was, is de naleving gestegen. Ten opzichte van 2019 (68,5%) is de algehele naleving in de gemeente weer significant gedaald.

Sportkantines en thuisbezorging scoren slecht

Het onderzoeksbureau controleerde diverse verkoopkanalen: supermarkten, slijterijen, cafetaria’s, horeca, sportkantines en thuisbezorgdiensten. In de regio Alkmaar scoorden supermarkten en slijterijen het best met respectievelijk 64,8% en 59,4%. Sportkantines en thuisbezorgdiensten scoorden het slechtst. Van de 59 aankooppogingen bij sportkantines werd er 10 correct nageleefd. Bij de 35 aankooppogingen via thuisbezorgdiensten gaat het om slechts 1 correcte naleving.

Plan van aanpak

De eerste stappen die het college zet naar aanleiding van het onderzoek, zijn het analyseren van de resultaten en het informeren van de alcoholverstrekkers. Voornamelijk de naleving bij sportverenigingen heeft de prioriteit. De gemeente gaat in gesprek met sportverenigingen om na te gaan op welke wijze zij ondersteund kunnen worden bij de naleving. Naast aandacht voor het toezicht op de leeftijdsgrens, zal ook de gemeente op preventief vlak alcoholverkopers ondersteunen in het leeftijdscontroleproces. Dit door middel van het aanreiken van interventies en tools. Er zal nauw worden samengewerkt met GGD Hollands Noorden en alcoholverkopers. De gemeente zal blijven inzetten op het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’, een samenwerking tussen 16 gemeenten en gezondheids- en verslavingsorganisaties, en de bewustwording over de risico’s en gevolgen van alcoholgebruik bij jongeren, ouders en alcoholaanbieders blijven vergroten.