Lezing Vroege Sterrenstelsels

Algemeen
Hubble Ultra Deep Field opname.
Hubble Ultra Deep Field opname. (Foto: aangeleverd )

ALKMAAR - De Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius organiseert vrijdag 23 december van 20.00 tot 22.00 uur een lezing in Wijkcentrum Overdie aan de Van Maerlantstraat 8 -10 met dr. Leindert Bogaard, sterrenkundige. Dit keer gaat het over vroege sterrenstelsels. Toegang niet-leden € 6,00.

De beroemde ‘deep fields’ van de Hubble ruimtetelescoop hebben een unieke blik gegeven in de wereld van verre sterrenstelsels. Maar hoe worden sterrenstelsels gevormd? Om dit te begrijpen moeten we kijken naar het koudste gas - de brandstof voor stervorming. Waar telescopen zoals Hubble het gevolg van de stervorming steeds gedetailleerder in kaart hebben gebracht, bleef de oorzaak lang ongrijpbaar. Met behulp van de gevoeligste submillimeter-telescopen ter wereld is de hoeveelheid koud gas in verre sterrenstelsels nu voor het eerst in kaart gebracht. In deze lezing neemt Leindert Boogaard je mee door de geschiedenis van de kosmische stervorming en de rol van het koudste gas. Daarbij kijken we ook naar wat de spectaculaire eerste waarnemingen van de recent gelanceerde James Webb Space Telescope ons nu al laten zien over de vorming en evolutie verre sterrenstelsels.

Leindert Boogaard is sterrenkundige en promoveerde in 2021 op zijn onderzoek naar “Koud Gas in Verre Sterrenstelsels” aan de universiteit van Leiden. Sindsdien werkt hij als wetenschapper bij het Max Planck Instituut voor Astronomie in Heidelberg, Duitsland. In zijn onderzoek probeert hij het complexe proces van stervorming in verre sterrenstelsels te ontrafelen.