Subsidie als wapen tegen stijgende energiekosten

Nieuws
Subsidie als wapen tegen de stijgende energiekosten.
Subsidie als wapen tegen de stijgende energiekosten. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar gaat maatschappelijke organisaties - zoals verenigingen op het gebied van sport, cultuur of welzijn - helpen door subsidieregelingen voor een tegemoetkoming in de energiekosten en voor het treffen van energiebesparende maatregelen. In totaal is er 9 miljoen euro beschikbaar, maximaal 4,5 miljoen voor beide regelingen. 

Hoewel het voltallige Alkmaar college op dit moment alleen uit burgemeester Anja Schouten bestaat en zij geen politiek gevoelige beslissingen neemt, worden sommige besluiten wél genomen. Zoals bovenstaande maatregelen. Dit omdat het uitstellen van deze maatregelen enorme consequenties kan hebben voor een aantal organisaties. De maatregelen vloeien voort uit ‘Besteding bestemmingsreserve energie 2023’, die eind februari door de gemeenteraad werd vastgesteld. Omdat Schouten geen controversiële beslissingen wil en mag nemen, heeft ze alle fractievoorzitters benaderd, voorafgaand aan haar besluit. Met hun instemming worden de maatregelen nu bekrachtigd.

Subsidie aanvragen

Vanaf 17 april kunnen organisaties de subsidie aanvragen. Het aanvragen van een tegemoetkoming voor de stijgende energiekosten kan tot 30 juni, de aanvraag voor het treffen van energiebesparende maatregelen kan tot 1 oktober. Binnenkort start een campagne die organisaties informeert over de twee maatregelen en wat nodig is om van de regelingen gebruik te maken. Organisaties die subsidie aanvragen voor de energiekosten moeten bijvoorbeeld een energiecontract overleggen en wie een bijdrage voor energiebesparende maatregelen wil, moet een energiescan laten uitvoeren. Deze kosten - ook als blijkt dat investeren niet zinvol is - kunnen via de subsidieregeling teruggevorderd worden. De gemeente kijkt bij de aanvragen bij welke organisaties de nood het hoogst is. Zij worden naar voren geschoven en kunnen als eerste op een vergoeding rekenen. Om hoeveel aanvragen het zal gaan, is niet bekend. De gemeente houdt rekening met tientallen organisaties die zich melden.