Volle kerkbanken met kerst - Feestje met familie, lekker eten, cadeautjes én de kerk

Nieuws

ALKMAAR - Hoewel menig kerk noodgedwongen zijn deuren moet sluiten als gevolg van teruglopend kerkbezoek, zitten de kerkbanken met kerst wél vol. Kerstmis is voor veel mensen vooral een feestje van lekker eten, samenzijn met familie en cadeautjes, maar tijdens kerst zijn kerkdiensten soms zo populair dat ze op kerstavond soms meer dan één dienst organiseren. Wie in Alkmaar woont en graag tijdens kerst een kerkdienst bijwoont, heeft volop keuze. Hier volgt een kleine greep uit de kerstdiensten in de stad.
In de Grote Kerk van Alkmaar vindt zondagavond 24 december de jaarlijkse kerstnachtdienst plaats. Deze dienst wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Alkmaar en begint om 22.00 uur met orgelspel en samenzang. Om 22.30 uur begint de kerkdienst, waarin ds. Niels Gillebaard uit De Rijp voorgaat. Medewerking wordt verleend door organist Pieter van Dijk en het Stedelijk Harmonieorkest onder leiding André Elders. Aan het eind van de dienst wordt er gecollecteerd voor ‘Kinderen in de knel’.

Eigentijdse liederen

De Lutherse Kerk Alkmaar aan Oudegracht 187 vormt zondag 24 december om 21.00 uur het onderkomen voor een sfeervolle kerstviering. Pieter Rynja verzorgt deze avond de muzikale begeleiding. Eerste Kerstdag - maandag 25 december - begint de dienst om 10.30 uur met koffie en krentenbrood. Zondag 24 december is ook een kerstnachtdienst in de Kapelkerk aan de Laat. Bezoekers zingen een mix zingen van klassieke en eigentijdse liederen. Dit alles onder begeleiding van orgel, band en koor. De meditatie wordt verzorgd door Jan Pieter Balder onder het thema: God keert alles om. Na afloop is er traditioneel glühwein met kerststol. Vanaf 21:30 uur zijn de deuren op en de dienst begint om 22:00 uur. Meer informatie via www.gkv-alkmaar.nl.
Kinderen

Ook kinderen kunnen van een kerstavond genieten. Zo begint zondag 24 december om 17.00 uur in de Oud-Katholieke kerk aan Nassaulaan 43 een kerstnachtdienst voor kinderen van vier tot twaalf jaar. In deze dienst wordt het verhaal verteld van de jonge prins Ivar, die één ding zeker weet: later zal hij koning worden. Dat lijkt hem maar niets en op een dag glipt hij weg uit het paleis, waarna hij samen met zijn paard allerlei avonturen beleeft.