GroenLinks maakt zich zorgen over dakloze jongeren

Politiek
Raadslid Corina Garcia van Groenlinks Alkmaar.
Raadslid Corina Garcia van Groenlinks Alkmaar. (Foto: Rick Akkerman)

ALKMAAR – GroenLinks maakt zich zorgen over de propvolle opvangcentra en vreest dat mensen deze winter buiten moeten slapen. Met name over de kwetsbare jongeren maakt de partij zich extra zorgen.

Volgens het Leger des Heils is de financiële knip tussen jeugdzorg en de hulp aan volwassenen één van de redenen dat er dakloosheid ontstaat onder jongeren. Kwetsbare jongeren moeten te vroeg op eigen benen staan. Het vergt goede financiële vaardigheden om te kunnen rondkomen van een kleine beurs (jeugdloon, studiefinanciering etc.) en de steeds maar stijgende kosten. Deze vaardigheden ontbreken vaak nog bij jongeren.

“Jongeren die dakloos worden vanwege een financiële knip in de wetgeving is wat ons betreft onacceptabel,” stelt raadslid Corina Garcia. “Daarnaast hebben jongeren met dezelfde problematiek te maken, zoals stijgende kosten en het woningtekort.”

Eén van de oorzaken van een overvolle daklozenopvang is volgens GroenLinks meer instroom in de opvang door de hogere kosten van bestaan aan de ene kant, en de stagnatie van de doorstroom vanwege de woningnood aan de andere kant. “Het gevolg is dat verschillende doelgroepen gedwongen samenkomen,” stelt Garcia. “Hierbij valt te denken aan mensen met bijvoorbeeld verslavingsproblematiek of met GGZ-problematiek. Zeker voor kwetsbare jongeren is dit een zeer onwenselijke situatie, omdat het risico op verslechtering en/of uitbreiding van de problemen op de loer ligt.”

Raadsvragen

GroenLinks stelt diverse raadsvragen aan het college omtrent daklozen en daklozenopvang in de gemeente. De partij wil van het college weten wat zij gaat doen om te voorkomen dat kwetsbare jongeren, specifiek de jongeren die uit de jeugdzorg komen, dakloos worden. Daarbij wil de partij ook weten wat de gemeente gaat doen om jongeren te begeleiden tijdens de overgang van jeugd- naar volwassenenzorg en hoe zij de samenwerking tussen diverse (hulpverlenings)organisaties gaat verbeteren.