Partij voor de Dieren Alkmaar opent Meldpunt vuurwerkoverlast

Politiek
Partij voor de Dieren wil overlast in Alkmaar in kaart brengen.
Partij voor de Dieren wil overlast in Alkmaar in kaart brengen. (Foto: Markus Spiske)

ALKMAAR – De Partij voor de Dieren Alkmaar is een online meldpunt gestart voor vuurwerkoverlast. Met de gegevens uit het meldpunt wordt in kaart gebracht waar in Alkmaar de overlast het grootst is. De partij gebruikt deze gegevens om haar wens op een algeheel vuurwerkverbod te staven. Overlast kan worden gemeld via alkmaar.partijvoordedieren.nl/meldpunt-vuurwerk.

Wens voor algemeen vuurwerkverbod

Afgelopen jaren was er vanwege corona een algeheel vuurwerkverbod. Hoewel de Nederlandse overheid er dit jaar voor gekozen heeft om vuurwerk uit de categorie F3 te verbieden zoals knalvuurwerk en vuurpijlen, mag er rond oud en nieuw weer vuurwerk worden afgestoken. Twaalf gemeentes in Nederland, zoals Amsterdam, hebben deze jaarwisseling nog steeds een algemeen afsteekverbod. In Alkmaar geldt dit niet. De Partij voor de Dieren voorziet opnieuw overlast.

Vuurwerkverbod

De initiatiefwet van Partij voor de Dieren en GroenLinks voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk haalde het eerder dit jaar niet ondanks de stoet aan experts die zich achter dit wetsvoorstel schaarden. Medisch specialisten, milieuspecialisten, dierenwelzijnsorganisaties, maar ook de politie, de brandweer, ambulancepersoneel en justitie geven al jaren aan dat ze klaar zijn met alle overlast, schade en ernstige ongevallen die veroorzaakt worden door vuurwerk. Fractievoorzitter Kivilcim Pinar: “Het harde geknal begint vaak al wéken voor oud en nieuw en zorgt ervoor dat mensen zich onveilig voelen op straat en in hun eigen buurt. Dieren ervaren grote stress en het komt daarnaast ook voor dat ze gewond raken door het afsteken van vuurwerk. Daarbij veroorzaakt vuurwerk natuurlijk ook milieuvervuiling. We hopen dat Alkmaarders actief gebruik gaan maken van het meldpunt. Op onze website staat stapsgewijs uitgelegd hoe je een melding doorgeeft. Met de gegevens uit het meldpunt willen we in kaart brengen waar in onze gemeente de overlast het grootst is. Daarnaast moeten de ingezamelde gegevens uit alle deelnemende gemeenten ons standpunt kracht bij zetten: een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk voor alle gemeenten in Nederland.”