ChristenUnie wil concreet actieplan handhaving alcoholleeftijd

Politiek
Fractievoorzitter Ronald van Veen, ChristenUnie.
Fractievoorzitter Ronald van Veen, ChristenUnie. (Foto: Fotostudio Wick Natzijl)

ALKMAAR - De ChristenUnie Alkmaar is geschrokken van de resultaten die uit het nalevingsonderzoek ‘in Control 2022’ zijn gekomen. De nalevingcijfers voor het verkoop van alcohol aan minderjarigen in Alkmaar is van 68,5% gedaald naar 36,3% gedaald. Hoewel het college met een plan van aanpak komt waarin eerste stappen worden gezet, wil de ChristenUnie dat er een concreet actieplan komt voor het handhaven van de alcoholleeftijd.

Geschrokken van de hoge cijfers

Onderzoekbureau Objectief verrichte in het najaar van 2022 een onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol aan jongeren in Noord-Holland Noord, waaronder Alkmaar. De naleving is regionaal gedaald van 55,6% in 2019 naar 37,6%. In de gemeente Alkmaar ligt het totale nalevingspercentage op 36,3%. Vooral sportkantines en thuisbezorgdiensten scoren slecht. De eerste stappen die het college zet naar aanleiding van het onderzoek, zijn het analyseren van de resultaten en het informeren van de alcoholverstrekkers. Voornamelijk bij de naleving bij sportverenigingen ligt prioriteit. De gemeente gaat in gesprek met sportverenigingen om na te gaan op welke wijze zij ondersteund kunnen worden bij de naleving. Naast aandacht voor het toezicht op de leeftijdsgrens, zal ook de gemeente op preventief vlak alcoholverkopers ondersteunen in het leeftijdscontroleproces. Dit door middel van het aanreiken van interventies en tools.

Niet ver genoeg

Voor ChristenUnie gaat het plan van aanpak van het college niet ver genoeg. De partij wil dat het college met een concreet actieplan komt voor het handhaven van de alcoholleeftijd. Ook wil de de partij weten of het college niet eerder signalen heeft ontvangen dat het naleven van de leeftijdsgrens nagenoeg niet gedaan werd. Frappant vindt de partij tevens dat er in de resultaten gesproken wordt over de regio Alkmaar en er geen concrete cijfers zijn over de naleving in de gemeente zelf. “De laatste resultaten zijn zorgwekkend. De leeftijdgrens voor het aankopen van alcohol is er niet voor niets! We moeten onze jongeren beschermen voor de schadelijke effecten die het gebruik van alcohol kan veroorzaken,” aldus fractievoorzitter Ronald van Veen.