College niet in hoger beroep vergunning megastal

Politiek
Ralph Boots, commissielid Partij voor de Dieren.
Ralph Boots, commissielid Partij voor de Dieren. (Foto: via commissievergadering Gemeente Alkmaar)

ALKMAAR - Het college zal niet in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter omtrent de vergunning van de megastal in Oterleek. Alvorens een nieuw besluit te nemen wacht zij eerst het advies af van de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord. Dat liet wethouder Anjo van de Ven (OPA) van Ruimtelijke Ordening weten naar aanleiding van vragen van commissielid Ralph Boots van Partij voor de Dieren.

Enkele weken geleden verloor de Gemeente Alkmaar een rechtszaak tegen ANIMO (Alkmaarse Natuur- en Milieu Organisaties). De Gemeente had ten onrechte een omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding van een megastal in Oterleek, zo was de uitspraak van de rechter. Bij het verlenen van die vergunning had de Gemeente aangenomen dat uitbreiding niet in strijd zou zijn met het bestemmingsplan vanwege ammoniakemissie omdat er in 2014 al een natuurvergunning was afgegeven. In dat argument kon de rechter zich niet vinden. Er had ook gekeken moeten worden naar de feitelijke vergroting van de ammoniakemissie en die plaats zou vinden bij uitbreiding van het bedrijf. Die vergroting is op grond van het bestemmingsplan niet toegestaan. De Gemeente moet opnieuw een besluit nemen omtrent de vergunning en tegen die uitspraak gaat zij niet in beroep.

“We moeten kijken of die omgevingsvergunning geweigerd wordt of toch nog verleend, want de rechtbank heeft niet aangegeven dat de aanvraag moet worden geweigerd, alleen dat het besluit zoals wij die genomen hebben onjuist is,” zegt Van de Ven tijdens de Commissievergadering Bestuur en Middelen. In het bestemmingsplan is volgens Van de Ven opgenomen dat onder bepaalde voorwaarden af mag worden geweken van de vergroting van de ammoniakemissie. “Het komt er eigenlijk op neer dat vergroting van die emissie alleen toegestaan kan worden als die toename ook weer wordt gecompenseerd.” En daarvoor dienen zij een advies is bij de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord. “Wij hebben gevraagd of er voldoende compensatie mogelijk is voor de toename van die eventuele ammoniakemissie.” Pas na ontvangst van dat advies wordt er een nieuw besluit genomen. Van de Ven kon niet aangeven op welke termijn dat advies kan worden verwacht.