Zeer grote brand in Ter Aar onder controle, kraan ingezet

112-nieuws
De zeer grote brand in Ter Aar is onder controle. Foto: ter illustratie.
De zeer grote brand in Ter Aar is onder controle. Foto: ter illustratie. (Foto: Marieke Markus)

TER AAR - De zeer grote brand die gisteravond, vrijdag 9 juni, ontstond op een bedrijventerrein in Ter Aar is onder controle, zo meldt de Veiligheidsregio Hollands Midden. De brand begon bij een bedrijf aan de Hertog van Beijerenstraat en sloeg over op meerdere bedrijfspanden. Inmiddels wordt een kraan ingezet om ‘beter bij de vuurhaard te komen en af te blussen’, aldus de Veiligheidsregio. “Hierbij kan weer rook vrijkomen. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en zet ventilatie uit”, zo luidt het advies.

Marieke Markus

Vrijdagavond ontstond de brand aan de Hertog van Beijerenstraat in Ter Aar. Rond 22.30 uur waren er explosies te horen. Volgens de Veiligheidsregio Hollands Midden kwam dat doordat gasflessen op heftrucks ontploften. Er was veel rookontwikkeling; de rook verspreidde zich over een zeer groot gebied richting Woubrugge en Leiden. Inwoners uit verschillende gemeenten ontvingen een NL-Alert. 

Vrijdagavond deed de Veiligheidsregio de oproep om ‘hulpdiensten de ruimte te geven’. Ook werden omstanders opgeroepen ‘niet naar de locatie te gaan’: “Geef de hulpdiensten de ruimte die ze nodig hebben. Er is veel rookontwikkeling”.

De Veiligheidsregio Hollands Midden liet ook weten dat bij de brand zonnepanelen betrokken zijn. “De deeltjes van de zonnepanelen zijn niet giftig, maar wel scherp. Ze kunnen daardoor schadelijk zijn voor spelende kinderen en grazende dieren. U kunt de deeltjes zelf voorzichtig opruimen. Raak daarbij de deeltjes niet aan, draag handschoenen.”

Op zaterdag 10 juni rond 6.30 uur werd het sein brandmeester gegeven. Om 10.00 uur werd een kraan ingezet om ‘beter bij de vuurhaard te komen en af te blussen’. “Hierbij kan weer rook vrijkomen. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en zet ventilatie uit”, aldus de Veiligheidsregio.