Herman is gefascineerd door genealogie

Algemeen
Herman zoekt graag zijn familiegeschiedenis uit.
Herman zoekt graag zijn familiegeschiedenis uit. (Foto: Aangeleverd)

In de rubriek ‘Het Lokale Gezicht van...’ leren we ondernemers van een andere kant kennen. Zo is Herman Bosman (68) een bekend gezicht op Golfclub Zeegersloot. Daar is hij voorzitter van de baancommissie en personal trainer van de clubkampioen bij de heren. Maar wist u bijvoorbeeld ook dat Herman gek is op genealogie en ‘slechts’ twee decennia in Alphen woont? “Ik heb een artikel over mijn betovergrootvader geschreven.”

Bart van der Spek

Alphen aan den Rijn- De wieg van Herman stond in Noordwijk. Via omzwervingen in Utrecht en Leiden woon hij nu ruim 20 jaar in Alphen. Waarom hij erheen verhuisde? “Ik kon hier een goede, leuke woning vinden. In Alphen heb je veel groen om je heen. Op de fiets ben je binnen 5 minuten in de weilanden. Het is heel comfortabel wonen in het Groene Hart”, vertelt hij.

“Ook krijgt Alphen de laatste tijd een steeds stadser karakter. De laatste tijd is er veel geïnvesteerd om van Alphen aan den Rijn een aantrekkelijke gemeente te maken. Wat ik ook waardeer is de goede bereikbaarheid naar de grote steden, zoals Utrecht, Leiden en Den Haag.”

Oude amoureuze reus

Herman stond voor de klas op het Ashram College, niet in een vestiging in Alphen, maar op de locatie in Nieuwkoop. Hij helpt momenteel ook nog zijn vrouw als zorgmanager van haar praktijk. Zij werkt in de basis GGZ en Jeugdhulp. Naast zijn werk op de golfclub, spendeert hij veel tijd aan genealogie. Hij is daar al 40 jaar door gefascineerd.

“Om de geschiedenis van je familie uit te vinden, moest je vroeger naar een archief. Tegenwoordig kun je vanuit je luie stoel op het internet door de technische middelen van alles vinden. Je hebt daar beschikking over duizenden bronnen. Ik heb een artikel geschreven over mijn betovergrootvader. Van mijn ouders had ik begrepen dat hij ervandoor was gegaan met de huishoudster. Ik heb uitgezocht of dat klopt en heb zijn hele leven kunnen reconstrueren. Het artikel heet Oude amoureuze reus. Je kunt het op het internet vinden.”

“Ik houd het golfterrein aantrekkelijk”

Herman golft sinds 2009. Hij is de sport min of meer toevallig gaan beoefenen. “Ik had me nooit gerealiseerd dat er een golfverenging in Alphen is. Mijn vrouw wees mij maar er een keer op. Ik ben gaan kijken en meteen lid geworden.”

Wat er zo leuk is aan golfen? “Het is een technisch spel. Als je goed wilt worden, moet je veel trainen. Wat ook leuk is: ook als je ouder wordt, blijf je de sport goed blijven doen. Je kunt het dus heel lang blijven beoefenen. Het stimuleert me om te bewegen. Ik heb een handicap van 8,6. Dat betekent dat ik tot de betere van de club behoor. We hebben we 1200 leden en drie banen. “

Sinds 2018 doet hij vrijwilligerswerk bij de vereniging. “Ik zorg ervoor dat het terrein aantrekkelijk blijft. Niet alleen voor de golfers, maar ook voor de mensen die door het gebied wandelen. Verder hoop ik de kwaliteit van het terrein te blijven verbeteren.”

Herman ziet dat door corona steeds meer mensen de golfclubs aanschaffen. “Het is hartstikke druk bij ons. Er komen ook steeds meer jongeren. Ik vind dat persoonlijk heel leuk.”

Herman golft sinds 2009.