Op het Raadhuisplein in Boskoop werden door straattuig tijdens de jaarwisseling afvalbakken opgeblazen.
Op het Raadhuisplein in Boskoop werden door straattuig tijdens de jaarwisseling afvalbakken opgeblazen. ((Foto: Morvenna Goudkade))

Branden en opgeblazen afvalbakken: ‘Niet normaal’

Algemeen

REGIO – Een rustige jaarwisseling? Nee, dat kunnen ze niet zeggen bij politie en brandweer. Straattuig zorgde voor vuurwerkoverlast, branden en opgeblazen afvalbakken, zoals in Boskoop. De brandweer had iets minder incidenten dan de vorige keer, de politie had het echter veel drukker. “We zijn niet fysiek belaagd”, zegt plaatsvervangend politiechef Iris van Tulder. “Geen gewonden bij de politie, maar fijn werken kun je het niet noemen. De jaarwisseling is altijd heel spannend voor ons.”

Morvenna Goudkade

Van Tulder, rechterhand van teamchef John Nieumeijer, reageert op het vele vuurwerk tijdens nieuwjaarsnacht. “Het algemene vuurwerkverbod is door de inwoners massaal aan de laars gelapt”, zegt de politievrouw, die haar verbazing uitspreekt over het totaal niet naleven. “Het vuurwerkverbod is volledig genegeerd. Veel mensen bleken niet bereid om zich aan de regels te houden.” 

‘Politiemensen hebben ook gezinnen en hopen heelhuis thuis te komen’

Tijdens de jaarwisseling heeft de politie niet kunnen controleren, zegt Van Tulder. “Het was te druk met brandjes en incidenten.” De politie moest bij 43 incidenten ingrijpen, tegen 26 vorig jaar.” Dat de politie zich niet onveiliger heeft gevoeld, dat is meteen het enige positieve. “Vorig jaar zijn we nog wel fysiek belaagd, dit jaar niet. Het was nu beheersbaar druk, al blijft het niet normaal, natuurlijk.” 

In de gemeente Alphen aan den Rijn moesten de hulpdiensten flink aan de bak tijdens de nieuwjaarsnacht. Er waren meerdere heftige woningbranden in Alphen, veroorzaakt door vuurwerk. Ook waren er diverse voertuigbranden, waaronder een caravan in Hazerswoude-Dorp, en twaalf andere brandmeldingen. In Boskoop moest de ambulance uitrukken voor een incident aan de Burgemeester Colijnstraat; hier zou iemand uit een raam gevallen zijn.

Volgens politiechef Van Tulder waren agenten gegroepeerd aanwezig in de wijken en dorpen. De politiemensen hebben wachtgelopen op plekken waar overlast verwacht werd, zoals in de Boskoopse Snijdelwijk. Toch ging het soms alsnog mis, zoals op het Raadhuisplein in Boskoop. Daar werden in de nieuwjaarsnacht drie afvalbakken opgeblazen met vuurwerk. Het plein, voor het gerenoveerde oude gemeentehuis, bood op nieuwjaarsdag een desolate aanblik. Verwrongen metaal, bergen vuurwerkafval en overal troep. Passanten spraken hun afschuw erover uit. De piketdienst van de gemeente Alphen gaf dezelfde dag nog opdracht om de boel zoveel mogelijk op te ruimen. “Dat doen wij altijd bij vandalisme in de openbare ruimte, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan”, zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Politiechef Van Tulder is blij dat haar mensen ongeschonden uit de strijd zijn gekomen. “Deze mensen hebben ook partners en gezinnen en hopen heelhuids thuis te komen.” Ondanks de drukte hebben de agenten elkaar soms ook nog gelukkig nieuwjaar kunnen wensen, zegt de politievrouw. “De teams die in de verschillende kernen van Alphen hebben gewerkt, konden elkaar soms ook even de beste wensen overbrengen. Al was dat vanwege de drukte niet altijd mogelijk.”

Champagne en oliebollen? Nee, dat zat er niet in voor de politiemensen. “Wel zijn we voorafgaand aan de jaarwisseling door diverse ondernemers op het bureau verwend met heel veel oliebollen. Maar tijdens de nieuwjaarsnacht is iedereen ingezet in de wijken en dorpen.” 

Was het in Alphen nog ‘beheersbaar druk’, elders in Veiligheidsregio Hollands Midden was dat anders. Zo moest in Moordrecht en Nieuwveen tijdens de jaarwisseling de ME worden ingezet.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Sportverenigingen hijsen regenboogvlag in Kaag en Braassem Nieuws 4 okt, 11:23
Afbeelding
Van As wil De Werf behouden én liefst uitbreiden Nieuws 4 okt, 11:00
Afbeelding
Avanti viert jubileum met toertocht Sport 4 okt, 10:25
Afbeelding
BTC tennistoernooi voor 50+’ers Sport 4 okt, 10:02
Afbeelding
Convenant voor cultuureducatie Nieuws 4 okt, 09:41
Afbeelding
‘Boskoop800, waarin een klein dorp groot kan zijn’ Nieuws 3 okt, 16:23
Afbeelding
Musicalcomedy over de wondere wereld van het daten te zien in Castellum Cultuur 3 okt, 14:02
Afbeelding
Allerlei activiteiten in Swaenswijk Algemeen 3 okt, 12:20
Afbeelding
Jubileummusical Water en Vuur in Parkvilla Cultuur 3 okt, 11:58
Afbeelding
Gratis koffie en stroopwafels tijdens de Nationale Onderwijsweek Nieuws 3 okt, 11:39
Afbeelding
‘Maak kennis met Nieuwe Alphenaren die uit verre landen komen’ Nieuws 3 okt, 10:19
Afbeelding
Wijkagent Ton Tijsen heeft geen genade meer voor ‘Jamaarouders’ Nieuws 30 sep, 14:55
Afbeelding
Superjuffie vliegt naar Castellum Cultuur 30 sep, 12:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief