In Alphen waren er geen aanvragen voor Keti Koti.
In Alphen waren er geen aanvragen voor Keti Koti. (Foto: archief/Paco Nunez)

Geen Keti Koti in Alphen

Column

26 juli 1581. De gemiddelde Nederlander zegt deze datum niets. Het is echter de datum waarop de Nederlanden de feitelijke onafhankelijkheid uitriepen. We zijn daarmee een van de oudste landen ter wereld. Onze onafhankelijkheid, bevestigd in het Plakkaat van Verlatinghe, vieren we niet. In elk geval, niet dat ik weet. 

1 juli 1863. De gemiddelde Nederlander zegt deze datum niets. Het is echter de datum waarop Nederland de slavernij afschafte in Suriname en op de Nederlandse Antillen. We zijn daarmee een van latere landen die de slavernij afschafte. De afschaffing van de slavernij, Keti Koti, moet echter wel een nationale feestdag worden in Nederland, vindt een aantal burgemeesters en organisaties. Afkomstig uit Amsterdam en Rotterdam.

Of er veel belangstelling is voor Keti Koti in Alphen, durf ik niet te stellen. Feit is dat er geen aanvragen bij de gemeente Alphen zijn binnen gekomen. Op vrijdag 1 juli mailde ze: ‘Er zijn bij ons geen aanvragen voor het organiseren van activiteiten ingediend.’ 

Dat verbaasde mij niet om eerlijk te zijn. Hoewel het een sympathiek gebaar naar Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst is, zijn nationale feestdagen vaak feestdagen die bij ons als collectief leven. Neem bijvoorbeeld Koningsdag, de paasdagen en de kerstdagen. 5 mei, de datum waarop we zijn bevrijd, is een nationale feestdag. Toch zijn we slechts een keer in de vijf jaar vrij. Op Nationale Dodenherdenking zijn we niet vrij. En op 26 juli vieren we helemaal niets. Conclusie: we vieren nauwelijks historische gebeurtenissen die voor ons allemaal gelden.

Dat we juist als alle Nederlanders: blank, zwart en alles ertussenin, een vuist kunnen maken tegen het slavernijverleden van Nederland is helemaal waar. Keti Koti wordt echter geforceerd tot nationale feestdag gebombardeerd vind ik. AD-columniste Debby Gerritsen spande de kroon. Gerritsen sloeg wild om zich heen in haar argumentatie in meerdere opzichten door in een kladversie (ja, ja) te stellen dat ‘de Holocaust verbleekt bij de gigantische impact van onze koloniale slavernij’. Haar misbruik en marginalisatie van de systematische massamoord op zes miljoen Joden om een punt te maken, raakte kant noch wal.  Allereerst leeft de Tweede Wereldoorlog in ons collectief geheugen. Nederland werd door Hitler-Duitsland aangevallen en werd vijf jaar bezet. Verder is ongeveer 75 procent van de Nederlandse Joden uitgemoord. Hoewel de slavernijperiode zonder meer een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis is, was het geen genocide. Ook had iedere Nederlander te lijden onder de bezetting van de nazi’s, terwijl maar een kleine groep Nederlanders rijk werd door de slavernij en een actieve rol daarin had. 

Het herdenken van het slavernijverleden is een goede zaak en dat gebeurt sinds 2002 in Amsterdam. Als Keti Koti een nationale feestdag wordt, moeten we andere historische gebeurtenissen ook bekijken. En vooral debatteren op basis van argumenten in plaats van roeptoeteren.

Bart van der Spek is redactiecoördinator.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief