Vikingen veroveren Archeon, maar ze zijn vredelievend.
Vikingen veroveren Archeon, maar ze zijn vredelievend. (Foto: Museumpark Archeon)

De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon

Cultuur

ALPHEN - De Vikingen komen tijdens Hemelvaart (donderdag 26 mei) tot en met zondag 29 mei voor de 24ste keer naar Museumpark Archeon. Net als duizend jaar geleden brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Bezoekers kunnen het kampement van de Noormannen bezichtigen en langs de marktkramen struinen.

De Vikingen hadden volgens Archeon een verschrikkelijke reputatie in de vroege middeleeuwen. Nadat zij het klooster bij Lindisfarne in Engeland hadden geplunderd, (793 na Christus) waren de beruchte Drakenschepen opeens overal. Ook in het gebied dat nu Nederland is, zijn ze gesignaleerd. Bij Wijk bij Duurstede was een rijke haven gevestigd die Dorestad heette. Keer op keer is deze gebrandschat: uiteindelijk is er niets van de stad overgebleven.

Gelukkig zijn de Vikingen die in Museumpark Archeon hun kamp opslaan daar met vredelievende bedoelingen. Er zijn volgens Archeon tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Noormannen niet graag stil: zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege middeleeuwen. In het weekend geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en kledij die door hen werden gebruikt en gedragen. De Vikingen zijn ijverige boeren, bedreven handwerkslieden, slimme handelaren, dappere vechters en vooral ook onverschrokken ontdekkingsreizigers.

De Noormannen hebben veel indruk achter gelaten, tot vandaag de dag. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen daarom uit de Scandinavische taal. Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door de Vikingen werden gebruikt, zijn overal in Europa gevonden.

‘Voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen’

Ook schreven mensen over de Noormannen. De Engelsen vonden hen maar raar – voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als ze stierven in de strijd, naar Walhalla mochten. “Een plek waar eeuwig werd gefeest en gevochten. En dan kan je er maar beter netjes uitzien!”, aldus Archeon.

Grijze Jager Dag 2022

De Grijze Jager Dag is weer terug in Museumpark Archeon. Op zaterdag 28 mei staat Archeon, voor de negende keer, weer helemaal in het teken van de populaire boekenserie De Grijze Jager, de Broederband en andere spannende verhalen van John Flanagan. Tijdens de dag valt er van alles te beleven in Archeon. “Er zijn allerlei activiteiten waaraan de bezoekers kunnen deelnemen waaronder boogschieten, zwaardvechten en vuur maken. De speciale Grijze Jager Show laat de bezoeker het boek echt beleven in de arena.”

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als je al een ticket of Museumkaart hebt. Zo spreidt het museumpark de bezoekers. Reserveren kan via archeon.nl. Het adres is Archeonlaan 1.

De Noormannen in Archeon zijn vredelievend.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Dorp geniet van de bruisende Boskoopse feestweek Boskoop 800 jaar Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Groen licht voor mountainbikeparcours Bentwoud Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe opzet nieuwighedenkeuring op Plantarium|Groen-Direct Nieuws 24 jun, 12:57
Afbeelding
VOA brandt plannen GL af: ‘ridicuul’ Politiek 24 jun, 11:23
Afbeelding
Nadenken over bouwen bebouwde kom Nieuws 24 jun, 10:29
Afbeelding
Nieuwe wethouders in K&B beëdigd Politiek 24 jun, 10:07
Afbeelding
Wethouder Van der Ham opent bijenheuvel in het Prinses Irenebos Nieuws 24 jun, 09:41
Afbeelding
Vier laadvoorzieningen voor elektrisch varen Nieuws 23 jun, 14:09
Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief