Angelique, Jack en Donna genieten van een harinkje.
Angelique, Jack en Donna genieten van een harinkje. (Foto: Rob Langerak)

Nieuwe haring happen, hakken bij dj Charly Lownoise en meebrullen met Hollandse hits

Cultuur

ALPHEN - Enkele honderden haringen zijn vrijdag 24 juni door de kelen van de bezoekers van het Alphense Haringfestival gegleden. Die konden bovendien genieten van de Pianoshow, de meidengroep Female Fusion en special guest deejay Charly Lownoise.

Rob Langerak

Jack en Angelique Hendriks van Visspecialist Sluizeman hebben het er maar druk mee. Tussen 19.00 en 21.00 uur maken zij en hun team op vrijdagavond ongeveer 350 nieuwe haringen schoon. Die kunnen aan hun viskar in zijn geheel aan het staartje worden verorberd, maar ook in stukjes gesneden worden geproefd bij dochter Donna en de twee promotiedames. De promotiedames hebben zich gehuld in rokjes met Hollandse motieven tussen het publiek begeven. Donna en collega zaterdaghulp Eva laten weten dat het team om beurten de haring schoonmaakt en dat zij ook met schalen rondgaan over het terrein. Vader Jack vertelt dat hij sinds de opening van het haringseizoen, anderhalve week eerder, al duizenden haringen heeft verkocht in zijn zaak in het even verderop gelegen winkelcentrum De Baronie. “Jammer dat de haringtest van het Algemeen Dagblad er niet meer is, want daarin was ik steeds de beste uit het Groene Hart en dat leverde telkens weer een nieuwe piek in de verkoop op.” Andere lekkerbekken komen aan hun trekken bij de overige eetgelegenheden op het terrein.

Eerste vaatje

Wethouder Gerard van As is uitgenodigd om het eerste vaatje Alphense nieuwe haring te overhandigen aan de winnaar van de Amerikaanse veiling waarop via een QR-code kan worden geboden. Hij vindt de haring zelf lekker en gezond en denkt dat een mooie avond zal worden. Helaas gaat hij na afloop onverrichter zake huiswaarts. Organisator Sietse Kromhout vindt de opbrengst voor Huize Kakelbont op vrijdag te laag. “Daarom kon er zaterdag ook nog geboden worden en wordt met Sluizeman overlegd om dit later deze week alsnog onder de bieders te verloten” zegt hij.

Hits

De vrijdag begint met de mannen van pianoshow.nl. Zij spelen op verzoek alle nummers die het publiek wil horen: zowel Nederlandstalig als internationale grote hits. Door het mooie weer is de tent voor hun podium aanvankelijk vrij leeg, maar als er ineens een hoosbui losbarst is de feesttent snel gevuld. Ook als het na vijf minuten weer droog is, blijft dat zo voor de rest van de avond. Geen wonder, want ook de vier dames van Female Fusion krijgen met hun soulvolle beats al snel de beentjes van de vloer. Ondersteund door dj Leontien, violiste Kim en percussioniste Emilie, zingt Berenice het (tent)dak eraf met old-school classics en opzwepende commerciële remixes.

Onno van den Berg en zijn grote vriendenclub genieten nog even net buiten de tent in de avondzon. “Wij komen hier meer voor het feest dan voor de haring, want die heb ik al genoeg op. Ik denk wel dat het Haringfestival een begrip aan het worden is. Fijn dat er mensen zijn als Sietse Kromhout, die hiervoor hun nek willen uitsteken.” 

Charly Lownoise

Van den Berg vindt het prachtig dat de organisator niemand minder dan dj Charly Lownoise wist te strikken om voor een spetterende afsluiting van de vrijdagavond te zorgen. De 54-jarige Hagenaar, die samen met Mental Theo vooral in de jaren 90 furore maakte, is het zeker nog niet verleerd. Binnen de kortste keren stroomt de dansvloer vol met veel feestgangers die het ‘hakken’ nog onder de knie hebben. Vrouwelijke fans beklimmen het podium en maken gretig selfies met de entertainer.

Zaterdag was het door de regen wat minder druk, maar voor de bezoekers die er wel waren, was het nogmaals feest met de Amazing Crazy Piano’s en het team van café Bolle Jan. Dat kon in elk geval rekenen op een aantal trouwe fans van de Alphense zanger Menno Aben.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Metamorfose Reghthuysplein Nieuws 27 sep, 12:24
Afbeelding
Nieuwe vaccinatieronde Covid-19 loopt soepel op locatie Nieuwe Sloot Nieuws 27 sep, 09:00
Afbeelding
Start bouw van Nieuw Rein fase 2 Nieuws 26 sep, 16:51
Afbeelding
Oud-Boskoop staat er gekleurd op Nieuws 26 sep, 14:10
Afbeelding
Saman Amini’s Integratieplan in Castellum Cultuur 26 sep, 12:30
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 26 sep, 12:26
Afbeelding
Peter uit Aarlanderveen wint 147.000 euro Nieuws 26 sep, 11:52
Afbeelding
Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede Nieuws 26 sep, 11:17
Afbeelding
Vrijwilliger bij Repair Café: ‘Het is een uitdaging om dingen te repareren’ Nieuws 26 sep, 10:46
Afbeelding
Boskoopse Braderie ondanks wisselvallig weer drukbezocht Nieuws 26 sep, 10:26
Afbeelding
‘Wethouder Schotanus opent calorieëntrap bij Aquarijn’ Nieuws 23 sep, 16:12
Afbeelding
Diverse activiteiten in Wijkcentrum Swaenswijk Cultuur 23 sep, 16:01
Afbeelding
Zelfbewoningsplicht in Alphen is ingevoerd Nieuws 23 sep, 15:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief