Angelique, Jack en Donna genieten van een harinkje.
Angelique, Jack en Donna genieten van een harinkje. (Foto: Rob Langerak)

Nieuwe haring happen, hakken bij dj Charly Lownoise en meebrullen met Hollandse hits

Cultuur

ALPHEN - Enkele honderden haringen zijn vrijdag 24 juni door de kelen van de bezoekers van het Alphense Haringfestival gegleden. Die konden bovendien genieten van de Pianoshow, de meidengroep Female Fusion en special guest deejay Charly Lownoise.

Rob Langerak

Jack en Angelique Hendriks van Visspecialist Sluizeman hebben het er maar druk mee. Tussen 19.00 en 21.00 uur maken zij en hun team op vrijdagavond ongeveer 350 nieuwe haringen schoon. Die kunnen aan hun viskar in zijn geheel aan het staartje worden verorberd, maar ook in stukjes gesneden worden geproefd bij dochter Donna en de twee promotiedames. De promotiedames hebben zich gehuld in rokjes met Hollandse motieven tussen het publiek begeven. Donna en collega zaterdaghulp Eva laten weten dat het team om beurten de haring schoonmaakt en dat zij ook met schalen rondgaan over het terrein. Vader Jack vertelt dat hij sinds de opening van het haringseizoen, anderhalve week eerder, al duizenden haringen heeft verkocht in zijn zaak in het even verderop gelegen winkelcentrum De Baronie. “Jammer dat de haringtest van het Algemeen Dagblad er niet meer is, want daarin was ik steeds de beste uit het Groene Hart en dat leverde telkens weer een nieuwe piek in de verkoop op.” Andere lekkerbekken komen aan hun trekken bij de overige eetgelegenheden op het terrein.

Eerste vaatje

Wethouder Gerard van As is uitgenodigd om het eerste vaatje Alphense nieuwe haring te overhandigen aan de winnaar van de Amerikaanse veiling waarop via een QR-code kan worden geboden. Hij vindt de haring zelf lekker en gezond en denkt dat een mooie avond zal worden. Helaas gaat hij na afloop onverrichter zake huiswaarts. Organisator Sietse Kromhout vindt de opbrengst voor Huize Kakelbont op vrijdag te laag. “Daarom kon er zaterdag ook nog geboden worden en wordt met Sluizeman overlegd om dit later deze week alsnog onder de bieders te verloten” zegt hij.

Hits

De vrijdag begint met de mannen van pianoshow.nl. Zij spelen op verzoek alle nummers die het publiek wil horen: zowel Nederlandstalig als internationale grote hits. Door het mooie weer is de tent voor hun podium aanvankelijk vrij leeg, maar als er ineens een hoosbui losbarst is de feesttent snel gevuld. Ook als het na vijf minuten weer droog is, blijft dat zo voor de rest van de avond. Geen wonder, want ook de vier dames van Female Fusion krijgen met hun soulvolle beats al snel de beentjes van de vloer. Ondersteund door dj Leontien, violiste Kim en percussioniste Emilie, zingt Berenice het (tent)dak eraf met old-school classics en opzwepende commerciële remixes.

Onno van den Berg en zijn grote vriendenclub genieten nog even net buiten de tent in de avondzon. “Wij komen hier meer voor het feest dan voor de haring, want die heb ik al genoeg op. Ik denk wel dat het Haringfestival een begrip aan het worden is. Fijn dat er mensen zijn als Sietse Kromhout, die hiervoor hun nek willen uitsteken.” 

Charly Lownoise

Van den Berg vindt het prachtig dat de organisator niemand minder dan dj Charly Lownoise wist te strikken om voor een spetterende afsluiting van de vrijdagavond te zorgen. De 54-jarige Hagenaar, die samen met Mental Theo vooral in de jaren 90 furore maakte, is het zeker nog niet verleerd. Binnen de kortste keren stroomt de dansvloer vol met veel feestgangers die het ‘hakken’ nog onder de knie hebben. Vrouwelijke fans beklimmen het podium en maken gretig selfies met de entertainer.

Zaterdag was het door de regen wat minder druk, maar voor de bezoekers die er wel waren, was het nogmaals feest met de Amazing Crazy Piano’s en het team van café Bolle Jan. Dat kon in elk geval rekenen op een aantal trouwe fans van de Alphense zanger Menno Aben.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Werken van twee kunstenaars bewonderen Cultuur gisteren
Afbeelding
Jubileumboek 100 jaar Adventskerk binnenkort verkrijgbaar Nieuws 10 aug, 15:01
Afbeelding
Stichting Help Anders en bibliotheek Rijn en Venen werken samen Nieuws 9 aug, 14:34
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen Nieuws 9 aug, 14:29
Afbeelding
Pop-In Koor Boskoop zoekt leden Nieuws 9 aug, 11:09
Afbeelding
‘Ik wil iets doorgeven aan toekomstige generaties’ Nieuws 9 aug, 10:38
Afbeelding
Het begon met een ijsje in de speeltuin voor briljanten bruidspaar Angenent Nieuws 9 aug, 09:27
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief