Zwammerdamse Dorpskerk van Lego

Cultuur
De Zwammerdamse Dorpskerk is nagemaakt van Lego.
De Zwammerdamse Dorpskerk is nagemaakt van Lego. (Foto: Aangeleverd Richard van Zijll)

ZWAMMERDAM - De Stichting Vrienden van de Zwammerdamse Dorpskerk doet dit jaar mee met Open Monumentendag. De afgelopen twee jaar waren er geen activiteiten vanwege corona. Op zaterdag 10 september (Open Monumentendag) ben je van harte welkom voor een bezoek van 10.00 uur tot 16.00 uur in de Dorpskerk van Zwammerdam.

De geschiedenis van de eenbeukige laatgotische kruiskerk met de ingebouwde toren voert terug tot het jaar 1230. Omstreeks die tijd wordt op de huidige plek de eerste kerk gebouwd die in de vijftiende eeuw door brand is verwoest. In 1673 werd aan Claes Reyerse van Outshorn de opdracht verstrekt voor herbouw van de kerk met pastorie en een schoolhuis. Duidelijk waarneembaar is dat de kerk in die tijd is opgetrokken op de oude lage muren van de eerder verwoeste kerk. De oplettende bezoeker kan dit zien vanwege de scheidslijn tussen de kloostermoppen en de toen gebruikte rijnsteen. 

Restaurant

De volgende restauratie, binnen en buiten de kerk, heeft plaatsgehad in de periode 1953 tot en met 1958. In 1998 is het dak voorzien van nieuwe leien. Betreffende het interieur van de kerk valt het voor reformatorisch nisje in het koor op met daarboven het gebrandschilderde raam. Een andere bezienswaardigheid is een psalmbord uit 1678, de predikantenborden en de kuif op de herenbank. Veel informatie over de kerk is te lezen in het gedenkboek ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Hervormde gemeente in de boekwerkje “Een Vaste Burcht” uitgegeven door de Kerkvoogdij omstreeks 1987.

Lego

Een leuke en interessante aanvulling op deze Open Monumentendag is dit jaar een groot bouwwerk op schaal 1:20 van de Dorpskerk Zwammerdam van Lego.

Dit kunststuk wordt is gemaakt door Sacha Oppelaar. Sacha is 43 jaar en is een geboren Dammenaar. Zijn hobby is lego-bouw en het idee om de kerk na te bouwen is ruim een jaar geleden ontstaan na een operatie die hij moest ondergaan. Sacha kijkt van zijn huis uit op de beeldbepalende en monumentale Dorpskerk en het leek hem een uitdaging om de kerk na te bouwen op een zeer gedetailleerde manier van lego. Vrijwel het gehele bouwwerk is op dit moment van schrijven klaar en er zitten steentje bouwen in het geheel.

Kopieën van de originele tekeningen van het kerkgebouw hangen bij Oppelaar aan de muur en regelmatige bezoekjes aan de kerk en ontelbare foto’s daarvan maken het een ware kopie van het kerkgebouw. Het is het bekijken waard en u mag het niet missen.

Tevens is het nationale orgeldag. Wie het wil en kan, mag zijn beste klanken op het orgel laten horen.