Atelier Verfstreken: mensen trots laten zijn op wie zij zijn en wat zij maken

Cultuur
Marianne (links) en Sofie tonen het schilderij dat straks, samen met nog 14 andere kunstwerken, te zien zal zijn op de Paasexpositie van de Lichtkring.
Marianne (links) en Sofie tonen het schilderij dat straks, samen met nog 14 andere kunstwerken, te zien zal zijn op de Paasexpositie van de Lichtkring. (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN AAN DEN RIJN – In april is het alweer drie jaar geleden dat Galerie en Kunstuitleen Atelier Verfstreken verhuisde van het tijdelijke onderkomen in Castellum naar de Van Boetzelaerstraat (tegenover nieuwbouwproject De Toussaint). Bij Atelier Verfstreken, een initiatief van Ipse de Bruggen, werken mensen met een verstandelijke beperking die gemotiveerd en met veel enthousiasme werken aan prachtige en originele kunstwerken of assisteren in de winkel, kunstuitleen of koffiecorner.

Marieke Roggeveen

“Dit is waar het om draait bij Atelier Verfstreken”, vult begeleidster Marianne Melgers aan, “mensen trots laten zijn op wie zij zijn en wat zij maken.” Met dezelfde trots laat Marianne de kunstcadeaus zien die uitnodigend in de etalage zijn uitgestald. “Wij hebben echt heel mooie cadeaus voor toegankelijke prijzen: variërend van kunstmokken tot kalenders, en van Mondriaan-eieren tot beschilderde vogelhuisjes. En dan natuurlijk nog onze kunstuitleen: de schilderijen die de kunstenaars maken, zijn te huur of kun je kopen. En soms maken ze zelfs in opdracht.”

Van onschatbare waarde

Intussen vult het atelier zich met steeds meer kunstenaars die allemaal een eigen plek opzoeken om verder te werken aan hun kunstwerk. Marianne vertelt dat het atelier regelmatig exposities, kunstprojecten en workshops op touw zet en verzorgt voor particulieren, bedrijven en instellingen. “Dit doe ik samen met medebegeleidster Karina de Waard. Wij zijn heel blij met de organisaties en bedrijven die met ons samenwerken, dit is van onschatbare waarde bij het ondersteunen van de talenten en mogelijkheden van kunstenaars met een verstandelijke beperking.”

Schildersezel

Marianne vertelt dat de kunstwerken van Atelier Verfstreken onder de noemer ‘Outsider Art, of Art Brut’ vallen. Hiermee bedoelt ze rauwe, ongepolijste kunst gemaakt door kunstenaars die geen reguliere kunstopleiding hebben gevolgd, maar luisteren naar de stem in zichzelf. Zoals bijvoorbeeld Sofie T. die al elf jaar in Atelier Verfstreken schildert. “Schilderen betekent heel veel voor mij”, vertelt Sofie, “ik kom hier drie keer per week en schilder al vanaf mijn zesde. Ik kreeg van mijn broer een schildersezel en had toen meteen een bevlieging om te gaan schilderen. Ik begon simpel, met mensen en sprookjes, nu schilder ik vooral portretten van vrouwen. Ik vind het dan mooi om in de gezichtsuitdrukking een emotie over te brengen. Dit kan vrolijk zijn, maar bijvoorbeeld ook verdrietig, angstig of nadenkend.”

Paasexpositie

Marianne, die aandachtig heeft geluisterd, vult aan dat Sofie deze emotie vooral zichtbaar maakt door de ogen: “De ogen van de personen op haar schilderijen kijken je recht in de ziel.” Samen met Sofie loopt Marianne naar vijftien kunstwerken die de Protestantse Gemeente De Lichtkring heeft uitgekozen voor haar paasexpositie. Eén ervan is gemaakt door Sofie:  ”Dagdromen’ waarop een vrouw achter een tafel zit en dromerig voor zich uitkijkt. “Geweldig toch?” prijst Marianne, “het is belangrijk dat onze kunstenaars en de kunst die zij maken, gehoord en gezien worden. Daarom zijn we ook heel blij dat we naast De Aarhof zitten: goed zichtbaar en toegankelijk voor iedereen!”

Nieuwe website

Eind maart kun je op de nieuwe kunstuitleenwebsite van Atelier Verfstreken online de uitgebreide kleurrijke collectie kunstwerken bekijken, huren en kopen: www.atelier-verfstreken.nl. Ook stellen de kunstenaars zich op deze website voor en is te zien welke kunst zij persoonlijk maken.

Galerie en Kunstuitleen Atelier Verfstreken aan de Van Boetzelaerstraat 9A is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.