Buddy Erin Schroer: ‘Er is niet altijd een oplossing, maar erover met iemand praten kan helpen’
Buddy Erin Schroer: ‘Er is niet altijd een oplossing, maar erover met iemand praten kan helpen’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Buddy bij Jongerenforum Villa Pinedo: ‘Elke scheiding heeft een verhaal’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Marieke Roggeveen

Erin Schroer is één van de buddy’s van Villa Pinedo: een jongerenforum dat jongeren met gescheiden ouders een plek biedt waar zij centraal staan. “Vier jaar geleden zag ik hierover iets in het Jeugdjournaal voorbij komen en ik dacht meteen: dit is iets voor mij”, begint Erin te vertellen. “Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 12 jaar was. Ik had toen helemaal niemand op mee te praten. Wel familie en een mentor, maar geen vriendinnen met gescheiden ouders om mee te praten over hoe zij met bepaalde dingen omgingen.” 

Villa Pinedo

Villa Pinedo houdt activiteiten voor kinderen en jongeren tussen 10 en 23 jaar met gescheiden ouders, waardoor zij met anderen in contact komen, ervaringen uitwisselen en elkaar advies geven. 

De vragen zijn heel uiteenlopend

De organisatie werkt met het succesvolle buddysysteem waarbij een buddy, een jongere tussen de 18 en 26 jaar met gescheiden ouders, een luisterend oor biedt en advies geeft, maar ook antwoord geeft op soms lastige vragen vanuit zijn of haar eigen ervaring. Door te praten over wat er in hun hoofd en hart omgaat, kunnen zij beter leren begrijpen wat er aan de hand is en hoe zij zich voelen. Op deze manier wil Villa Pinedo voorkomen dat jongeren nu of later last krijgen van de actie van hun ouders. Momenteel zijn er bij Villa Pinedo 450 buddy’s aangesloten. Ook ouders kunnen op de site kijken voor informatie over hoe zij beter kunnen inspelen op de behoeftes van hun kinderen voor, tijdens en na de scheiding.

MyBuddyApp

“Door de scheiding van mijn ouders ben ik heel jong volwassen geworden”, vervolgt Erin. “Ik vond het oneerlijk en was vaak heel boos en verdrietig. Uiteindelijk kon ik er vrede mee hebben, maar ik heb het wel allemaal zelf uit moeten zoeken. Buddy worden bij Villa Pinedo sprak mij daarom direct aan. Daarnaast vind ik het sowieso een kleine moeite om anderen te helpen. Na mijn aanmelding heb ik een cursus gevolgd waar je leert hoe je de gesprekken moet voeren. 

Ach jongen, denk ik dan, jij hoort met lego te spelen

De contacten met de kinderen en jongeren verlopen via de MyBuddyApp. Op dit moment begeleid ik drie kinderen van wie ik alleen de voornaam en de leeftijd weet. De vragen zijn heel uiteenlopend. Ze kunnen gaan over emoties, maar ook bijvoorbeeld over een toets of over verliefdheid. Een scheiding verloopt nauwelijks positief en ook heeft elke scheiding een verhaal. Soms zijn de contacten kort, een andere keer ben ik een hele avond aan het appen.”

“Soms ben ik echt verbaasd hoe volwassen jonge kinderen kunnen praten”, vervolgt Erin. “Een jongen van 10 die zegt: ‘Ik heb zoveel emoties op school, ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan.’ Ach jongen, denk ik dan, jij hoort met lego te spelen. Ik praat dan met de jongen en vraag door: waarom ben je zo boos?, wat is er gebeurd?, kan ik iets voor je doen?. Uiteindelijk heb ik de jongen geadviseerd om met een docent te gaan praten. Er is niet altijd een oplossing, maar erover praten met een ‘ervaringsdeskundige’ en je even gehoord voelen, kan helpen. Ik vind het echt fijn om anderen te kunnen bieden wat ik zelf gemist heb... Het is dankbaar werk om te doen.”

www.villapinedo.nl

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief