De Jaarmarktvlaggen blijven ook dit jaar in het magazijn. Perry Kasbergen, van de Jaarmarktorganisatie in Alphen, heeft de hoop nu gevestigd op 2022.
De Jaarmarktvlaggen blijven ook dit jaar in het magazijn. Perry Kasbergen, van de Jaarmarktorganisatie in Alphen, heeft de hoop nu gevestigd op 2022. ((Foto: Jaarmarkt Alphen aan den Rijn))

Dikke streep door jaarmarkten en braderieën

Nieuws

REGIO – Geen feest, geen vlaggen, geen kraampjes, geen artiesten. De Jaarmarkt in Alphen gaat definitief niet door, net als de Jaarmarkt in Hazerswoude-Dorp en de Braderie in Boskoop. Afgelopen week zijn de knopen doorgehakt. Met de belofte: volgend jaar zijn we er wél.

Door Morvenna Goudkade

In Alphen staat Perry Kasbergen bij een partij Jaarmarkt-vlaggen, in zijn magazijn. De party-ondernemer is lid van de organisatie en heeft de nodige spullen opgeslagen, waaronder dus die vlaggen. “Dit jaar worden ze helaas weer niet opgehangen,” zegt Kasbergen. In plaats van vrolijk wapperend in het centrum, blijven de vlaggen in de doos. “We hopen volgend jaar weer een normale Jaarmarkt te hebben, mét vlaggen.”

Dat hoopt ook Jaarmarkt-voorzitter Hans van Beek. “Er zal toch ooit een keer een einde komen aan het corona-gebeuren”, denkt Van Beek, die aangeeft dat het bestuur heel lang alle mogelijkheden opengehouden heeft. “Tot die laatste persconferentie van Rutte en De Jong op vrijdag 13 augustus. Toen werd duidelijk dat er toch te veel beperkingen blijven. Na dat weekend hebben we het besluit genomen om te annuleren.”

Op woensdag 15 september dus geen Jaarmarkt in Alphen en ook niet enkele weken later, aldus Van Beek. “We hebben nog overwogen om op te schuiven, maar na de persconferentie zijn er heel veel afzeggingen gekomen van marktdeelnemers. Als je honderden kramen minder hebt, mis je veel inkomsten. Die hebben we nodig, om evenementen en artiesten van te betalen. Financieel wordt het ook heel moeilijk.”

Een alternatief programma op 15 september is niet aan de orde, zegt de voorzitter. “We hopen alleen dat de kermis toch door kan gaan, op het parkeerterrein van ARC. Wij regelen daar de vergunning voor en dat loopt nog.”

In Hazerswoude-Dorp zou het deze week al feest zijn, de Jaarmarktweek was gepland van 24 tot en met 28 augustus. Evenementen als Zwoel op het Plein, Poldercross, braderie en kermis, maar dat gaat ook allemaal niet door, sinds de persconferentie. “Het was te veel”,   zegt voorzitter Nathalie Kramer. “Coronachecks doen, terreinen afzetten, op de braderie 1,5 meter aanhouden en waarborgen dat elke bezoeker vijf vierkante meter ruimte heeft. En dat met allemaal vrijwilligers, waarbij we ook zelf verantwoordelijk zijn.”

Onder het motto ‘driemaal is scheepsrecht’ hoopt Kramer, dat na twee geannuleerde edities, de Jaarmarkt in 2022 wel door kan gaan. “Wat ons betreft: tot volgend jaar!”

Dat is ook de boodschap van de Braderie Vereniging Boskoop, die ook afgelopen week de stekker eruit trok. Het tweedaagse evenement op 17 en 18 september gaat definitief niet door. Op Facebook wenst de organisatie iedereen alvast een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar. Cynische humor? Bestuurslid Richard van Loon: “Een beetje wel, haha. Het is natuurlijk balen, maar het kán gewoon niet. Het is niet te doen met 1,5 meter. Het is niet te organiseren en niet te handhaven.”

De organisatie kreeg vragen over de annulering, de weekmarkt gaat toch ook door? “Maar dat is niet te vergelijken”, zegt Van Loon. “Bij de Braderie komen zo’n 10.000 bezoekers. Zie die maar eens allemaal op afstand te houden. Bovendien hebben veel marktkooplui afgezegd, die zien het ook niet zitten. En een braderie zonder kraampjes werkt ook niet.” Positief blijven denken, vindt Van Loon. “In 2022 zal het toch echt wel gaan gebeuren.” 

Dat onderschrijft de Alphense burgemeester Liesbeth Spies. Vanuit de gemeente is veel contact geweest met de organisaties, zo blijkt. “Ik heb heel veel waardering voor alle organisatoren, die tot het laatst toe hebben geprobeerd om de jaarmarkten en de braderie toch te laten plaatsvinden”, zegt Spies. “Ik hoop van harte dat we in 2022 heel mooie edities zullen hebben. Ik weet zeker dat veel inwoners daar nu al naar uitkijken.”

De Jaarmarkt in Hazerswoude-Dorp, deze week gepland, gaat niet door. Ook de Boskoopse Braderie en de Alphense Jaarmarkt zijn geannuleerd.
Afbeelding
Peter Derk Wekx verlaat gemeente Alphen Nieuws 1 feb, 10:23
Afbeelding
AZC Synchroonzwemsters zijn kampioen Sport 31 jan, 15:42
Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Afbeelding
'Mijn oproep: wandelschoenen aan voor Oekraïne' Nieuws 31 jan, 10:58
Afbeelding
Gemeente Alphen pakt armoede aan Politiek 30 jan, 16:02
Afbeelding
Dit gebeurde er de afgelopen dagen: nieuws uit Nieuwkoop Nieuws 30 jan, 15:10
Afbeelding
Maxime Takken wint NK Veldrijden Sport 30 jan, 14:33
Afbeelding
Bouw Brede School in Benthuizen begint bijna: in april eerste heipaal in de grond Nieuws 30 jan, 14:01
Afbeelding
Calimero's bij Groene Hart Koerier Nieuws 30 jan, 13:21
Afbeelding
Hendrik Groen komt naar Theater Castellum Cultuur 30 jan, 11:04
Afbeelding
Pieter Sneeuw ontvangt een lintje Nieuws 30 jan, 09:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.