Nog persoonlijkere begeleiding voor werkzoekenden dankzij buddy’s

Nieuws
Nico Moen (rechts) en Fré van der Werff (Buddy Coördinator): “Wij werken compleet neutraal met een klein budget ”.
Nico Moen (rechts) en Fré van der Werff (Buddy Coördinator): “Wij werken compleet neutraal met een klein budget ”. Foto: Rob Langerak

ALPHEN AAN DEN RIJN- Stichting WerkVinden Alphen is een belangeloze en neutrale vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden in de gemeente Alphen aan den Rijn en omgeving op verschillende manieren helpt bij het vinden van een baan. Sinds dit voorjaar doen zij dit ook met zogenoemde buddy’s die hen daarbij persoonlijk begeleiden. Zij gaan er daarbij vanuit dat iedereen de kennis, kwaliteiten en talenten bezit om in het arbeidsproces te worden ingezet.

Rob Langerak

WerkVinden is gevestigd in bibliotheek Rijn en Venen aan de Aarkade 10. Daar treffen wij bestuurslid Nico Moen en Fré van der Werff (Buddy Coördinator). “Wij werken compleet neutraal met een klein budget. Anders dan alle andere organisaties (zoals het UWV) doen wij dit met louter vrijwilligers”, vertelt Moen. “Dit zijn allemaal ervaringsdeskundigen uit het bedrijfsleven met de drive om mensen te helpen en iets terug te doen voor de maatschappij. De meeste zijn wat ouder en zijn goed op de hoogte van de arbeidsmarkt, samenhang in de maatschappij, schakelen met werkgevers en kennen het regionale vacature-aanbod. Daarnaast hebben wij ook een betrokken jongerenadviseur (zelf ook jong), die aandacht geeft aan jongere werkzoekenden.” 

Moen vertelt dat de stichting zich vooral richt op degenen tot mbo-niveau, maar ook op 50-plussers. In feite is iedereen welkom. Er zijn ook workshops en informatiebijeenkomsten, waarbij deskundigen uit de arbeidsmarkt een onderwerp of thema toelichten. Bijvoorbeeld over een (dreigend) ontslag, wat door juristen wordt toegelicht of over praktische zaken als cv, sollicitatiebrieven en het sollicitatiegesprek. Bovendien wijst WerkVinden de weg bij het veranderen van een beroep. 

De stichting kijkt verder constant naar (online) vernieuwingen en is bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met BoomingJobs-Amsterdam, die alle vacatures van Alphen aan den Rijn continu verzamelt en beknopt weergeeft. Wie klikt op de knop ‘Nuttige links’ op de website www.werkvindenalphen.nl komt direct in de vacaturetekst terecht en kan snel solliciteren via de sollicitatieknop. Ook kun je bij WerkVinden met een arbeidskansen-scan een profiel van jezelf maken, waarmee werkzoekenden nog sneller en beter passende vacatures uit de regio vinden.

Daarnaast werkt WerkVinden met buddy’s. Buddy-coördinator Fré van der Werff vertelt dat deze persoonlijke begeleiders werkzoekenden uit de regio Alphen, die dreigen buiten de boot te vallen, nog beter kunnen helpen bij het vinden van een baan. “Zij slaan als het ware een arm om je heen. Tijdens de coronatijd was dat vooral online, maar nu is dit ook fysiek weer mogelijk”. Dat begint volgens hem bij de verwerking van het ontslag dat bij de een zwaarder valt dan bij de ander. “Vooral als iemand na een lang dienstverband op straat komt te staan, kan hij ook psychische schade oplopen. Wij proberen ze dan eerst op weg te helpen; hun boosheid weg te nemen en hun rugzak leeg te maken. Zij kunnen pas vooruit kijken als zij hun zelfbeeld weer goed op orde hebben.’’

Van der Werff vertelt dat de buddy’s werkzoekenden niet altijd uit een dip hoeven te halen. Als voorbeeld noemt hij een horecamedewerker die door de impact van corona is ontslagen en daar alle begrip voor had. “In gesprekken met de buddy kwam naar voren dat hij nu eigenlijk iets heel anders dan een baan in de horeca wilde. Met behulp van de buddy is toen gezocht naar zijn andere kwaliteiten, het cv gepimpt en breder gekeken naar een andere functie. Een buddy kan iemand dan goed op weg helpen.”

Meer weten? WerkVinden Alphen houdt elke dinsdag en woensdag van 10.00 tot 13.00 uur een vrije inloop bij bibliotheek Rijn en Venen. In de agenda op de website staat ook informatie over andere activiteiten, zoals informatie over sociale voorzieningen en het pimpen van het cv en profiel.