Nieuwe attractie Schouwenerf geopend

Nieuws
Schouwen bouwen is een van de activiteiten van het Schouwenerf en meteen de openingshandeling door wethouder Kees van Velzen (li). In het midden William van Wijngaarden en naast hem Fred Booy.
Schouwen bouwen is een van de activiteiten van het Schouwenerf en meteen de openingshandeling door wethouder Kees van Velzen (li). In het midden William van Wijngaarden en naast hem Fred Booy. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Afgelopen zaterdag was het zover: het Schouwenerf in Boskoop, ter behoud van het varend erfgoed, werd feestelijk geopend. Voor het initiatief van William van Wijngaarden en Fred Booy is veel belangstelling, blijkt op de openingsdag.

Morvenna Goudkade 

Het weer is zaterdag uitgesproken slecht, het regent onafgebroken. Toch gaan de meeste genodigden voor het complete programma: met de boot vanaf het Boskoopse Rijneveld naar het nieuwe Schouwenerf. Het feestje wordt gecombineerd met een vrijwilligersdag, voor mensen die zich inzetten voor het landschap. Ook zij zijn uitgenodigd voor de opening. Het Schouwenerf, gevestigd aan de Overslag Biezentocht in Boskoop, wordt een waar erfgoedparadijs. Het krijgt een toeristische bestemming als dag-attractie. Een historische botenwerf waar Boskoopse schouwen en andere platbodems worden gerestaureerd en ook nieuw gebouwd en waar het publiek vaartochtjes kan maken met de schouw. 

Er komt een samenwerking tussen Archeon en Schouwenerf

In de botenloods verzamelt zich zaterdagmiddag een bont gezelschap. Er zijn vrijwilligers van de Stichting Rondvaarten en Promotie Boskoop, van IVN en Boomkwekerijmuseum. Er zijn vertegenwoordigers van de gemeente Alphen, van het Platform Recreatie en Toerisme (PReT), van de VVV en de Historische Vereniging Boskoop. Ook wordt deelgenomen door Greenport Boskoop, Tuinpad Rijneveld, Tuinen van Boskoop, Plantentuin Esveld en Proba. En door museumpark Archeon, in de persoon van archeologe Yardeni Vorst en historisch scheepstimmerman Alexander de Vos. Er komt een samenwerking tussen Archeon en het Schouwenerf, vertelt de archeologe. “Met onze projectleider archeoloog Tom Hazenberg, zijn wij druk bezig met restauratie van de Romeinse Zwammerdamschepen. Dat zijn platbodems, net als de Boskoopse schouwen. Voor ons is het interessant om bepaalde dingen te kunnen testen bij een schouw. Zo zijn we nu bezig met een Romeinse stuurriem, we hebben een replica op ware grootte, maar het is veel handiger om met een miniversie te testen bij een Boskoopse schouw.” 

Techniek uniek

Scheepstimmerman De Vos heeft een historische scheepstimmerwerf in Warmond. “De scheepsbouwtechniek van de Romeinen was echt uniek, we weten van sommige dingen nog steeds niet hoe ze het voor elkaar kregen.” Voor de Boskoopse schouwen geldt dat de bouwtechnieken wel beschikbaar zijn, vastgelegd op film. ,,Heel belangrijk”, zegt de historisch timmerman. 

Pareltje

Greenportvoorzitter Michiel Gerritsen is lovend over het Pact van Boskoop, een samenwerking tussen Greenport, PReT en gemeente Alphen. “Het is een samenwerking om cultuurhistorie als totaalconcept te behouden.” Koosje de Koeijer, voorzitter van PReT is ook positief: “Geweldig dat dit tot stand is gekomen. Het Schouwenerf is weer een pareltje erbij, heel mooi om alle parels met elkaar te verbinden.” 

Varend erfgoed

Dat laatste wordt ook benadrukt door initiatiefnemers Booy en Van Wijngaarden. “Wij willen het varend erfgoed niet alleen beschermen, maar ook een nieuw toekomst bieden. Dat doen wij in samenwerking met een heleboel andere partijen.” Sylvia, echtgenote van William van Wijngaarden, luistert toe, samen met haar vader Cor Brandt. “Wij zijn heel trots op William.” Wethouder Kees van Velzen opent de historische botenwerf door met een zaagmachine een houten element voor een schouw te zagen. “Hiermee verklaar ik het Schouwenerf voor geopend.” Mooi zo, zegt Van Wijngaarden. “We gaan gewoon lekker beginnen, anders blijf je praten.”