Boas en Fenna hopen op rol in Schone van Boskoop

Nieuws
Boas (10) en Fenna (7) zijn broer en zus en doen mee met de kindercasting voor De Schone van Boskoop. "Wel spannend, maar met z'n tweetjes is het minder eng."
Boas (10) en Fenna (7) zijn broer en zus en doen mee met de kindercasting voor De Schone van Boskoop. "Wel spannend, maar met z'n tweetjes is het minder eng." (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Nog minder dan vier maanden en dan gaat medio juni De Schone van Boskoop in première. Het nu al veelbesproken theaterstuk ‘van Boskoop tot New York' is een productie met landelijke allure en met bekende acteurs als Ben Cramer. Ook kinderen spelen mee in het stuk en daarom is er binnenkort een kindercasting. De Boskoopse Boas (10) en Fenna (7) hopen op een rol.

Morvenna Goudkade

Ze zijn broer en zus: Boas en Fenna Niesing. Boas heeft al twee keer in schoolmusicals gespeeld, Fenna was te zien in een videoclip van De Schone van Boskoop. “Daar moest ik in een appel bijten, terwijl iemand met een camera om me heen liep”, vertelt de zevenjarige. “Ik moest recht vooruit blijven kijken.”

Toen gevraagd werd of ik ook auditie wilde doen zei ik meteen ja

Toen de vraag kwam of ze mee wilde doen aan de casting, moest ze ‘er een paar nachtjes over slapen’. “Ik vind het wel spannend, maar nu gaat Boas ook mee en zijn we met zijn tweetjes. Dat is iets minder eng.” Boas volgde het avontuur van zijn zusje met de videoclip op de voet. “Er werd gevraagd of ik het ook leuk vond om auditie te doen. Ik zei meteen ja.” In het muziektheaterstuk, een combinatie van toneel, muziek, zang en dans, zijn belangrijke rollen weggelegd voor de Schone van Boskoop, gespeeld door een jong meisje, en haar broer. Omdat jonge kinderen maar beperkt mogen worden ingezet in theaterproducties, en er tientallen voorstellingen zijn gepland, zijn er per rol meerdere kinderen nodig: tenminste vijf jongens en vijf meisjes. 

Aanmeldingen

Theaterproducent Jean-Paul Karting, initiatiefnemer van De Schone van Boskoop, heeft al zo’n 30 aanmeldingen van kinderen ontvangen. “Ze komen uit de hele regio”, vertelt Karting. “Veel kinderen komen via het Jeugdtheaterhuis, waar we mee samenwerken.” De kindercasting is op zondag 13 maandag in Theater Castellum in Alphen. Volgens Karting is het een ontspannen bijeenkomst waarbij de kinderen in groepjes workshops volgen. Tijdens de workshops, dans, zang en spel, gaat het om talent naar boven brengen, maar op een relaxte manier. “Het is dus geen auditie waarbij een kind alleen voor een jury staat. Dat vinden volwassenen al heel eng, laat staan kinderen.”

Ik zing liedjes, in mijn hoofd

Boas en Fenna hebben er wel zin in. Bereiden ze zich al voor op de casting? “Nou, dat wilde ik wel”, zegt Boas. “Ik wilde iets voorbereiden uit een boek, maar dat is niet gelukt. Met een gewoon boek werkt het niet. Ik moet eigenlijk een script hebben.” Hij wacht nu maar gewoon rustig af, zegt hij. Dat geldt ook voor Fenna. Zij is wel vaak aan het zingen, zegt ze. “Wat voor liedjes? Van alles, liedjes in mijn hoofd.” 

De kindercasting krijgt begeleiding van het Jeugdtheaterhuis in Alphen. Drie theaterdocenten verzorgen de workshops. De selectie van de kinderen is in handen van regisseur Anne de Blok, samen met Hedwig Duykers, locatieleider van Jeugdtheaterhuis Alphen aan den Rijn. Kinderen kunnen zich nog steeds aanmelden voor de casting.

Intussen poseren Boas en Fenna met een appel. De Schone van Boskoop is immers ook een beroemd appelras. Vader Bas Niesing, kweker van beroep, stelt zijn kleine kas ter beschikking voor de fotoshoot. “Het moet er wel een beetje Boskoops uitzien.”

De appel wordt in twee helften gesneden en daarna door de kinderen opgegeten. Fenna vraagt zich af of ze als Schone van Boskoop ook steeds appels moet eten, net als in de videoclip. "Maar gelukkig vind ik appels wel lekker.”

Boas en Fenna poseren met een appel in de kas van vader Bas Niesing.