‘De rol van planten vind ik ongelooflijk interessant’

Nieuws
Annet Breure (34) is gefascineerd door planten én door de Arabische cultuur. Als plantenverhalenvertelster zoekt ze graag de verbinding.
Annet Breure (34) is gefascineerd door planten én door de Arabische cultuur. Als plantenverhalenvertelster zoekt ze graag de verbinding. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP/ALPHEN – Een bijzonder Rosarium Gesprek deze week, want de hoofdpersoon reist rond in Brazilië. Annet Breure (34) groeide op in Waddinxveen, woont nu in Amsterdam, maar komt graag en vaak in Boskoop en Alphen. Annet vertelt plantenverhalen, geeft workshops en schrijft een boek over planten in verschillende culturen. De paardenbloem, de brandnetel en de weegbree, in Nederland en in Brazilië.

Morvenna Goudkade

Eerder was Annet al even in het Rosarium, voor opnames van audiotour ‘Liefde die over rozen gaat’, een project samen met bibliotheek Rijn en Venen. De podcast is binnenkort beschikbaar. De foto’s die toen zijn gemaakt, komen goed van pas, want door stormweer en haar geplande reis zat een nieuwe fotoshoot er niet meer in. 

Arabisch

Annet had als kind al veel interesse in planten, met een vader als bioloog groeide ze op met de natuur. Toch ging ze heel iets anders studeren, namelijk Arabisch. “Een taal en een rijke cultuur waar ik niets van afwist, het fascineerde me enorm.” Ze werd dus arabist, maar de planten bleven ook trekken. “De rol van planten in de volkscultuur, in verhalen, in symboliek, dat vind ik ongelooflijk interessant”, zegt Annet. Ze verdiepte en bekwaamde zich steeds verder in de wondere wereld van de plant en ging lezingen geven. Ook schreef ze samen met een vriendin een lees/kookboek ‘Historische Heerlijkheden’, over de geschiedenis en folklore van eetbare planten. “Ik heb de verhalen gemaakt, mijn vriendin Ellis Grootveld de recepten”, vertelt Annet. “De bedoeling is dat we vier boeken maken, steeds over een ander seizoen. We zijn begonnen met de herfst.” Ze werkt tegenwoordig als plantenverhalenvertelster. En ze geeft workshops: binnenkort start bij Boskoop Creatief een cursus Plantenverhalen en een introductiecursus Arabische cultuur. Toch haar twee grote liefdes, zegt Annet. “Er zijn zoveel verbanden: plantverhalen uit het Midden Oosten bijvoorbeeld of eetbare planten in de Arabische keuken. Het is een eindeloos onderwerp.”

Kookworkshops in het IreneBos met vriendin

Haar cursussen houdt ze liefst zo gevarieerd mogelijk. “Ik laat proeven, ik ga met de groep naar buiten om naar planten te kijken, ik speel muziek af of ik toon videofragmenten. Dat verbind ik met elkaar.”

Ze is enthousiast over podcasts die ze maakt voor bibliotheek Rijn en Venen. “In het Zegerslootgebied heb ik een audiotour over bomen gemaakt, die is nog steeds te beluisteren. De audiotour in het Rosarium vond ik ook superleuk om te doen. Het gaat over de rol van rozen door de eeuwen heen. Ik vertel dingen over de oudste roos ter wereld, over rozen in de parfumerie, over de roos van Cleopatra.” In mei staat weer een podcast op het programma. “Dan maak ik een tour op een begraafplaats, over planten die in verband worden gebracht met dood en afscheid.” In het IreneBos in Alphen begeleidt Annet, samen met vriendin Ellis, een kookworkshopreeks met wildplukken en plantenverhalen. “Dat doen we naar aanleiding van ons boek Historische Heerlijkheden. We gaan dan ook koken met de groep, in Bezoekerscentrum De Veenweiden.”

De wereld van planten is oneindig boeiend, vindt Annet. Ook in Brazilië is ze volop bezig met planten. “Ik zie hier veel planten die wij ook kennen, zoals de paardenbloem. Daarover gaat het eerste hoofdstuk van mijn nieuwe boek: de paardenbloem in allerlei werelden. Ook heb ik hier brandnetels gezien. En weegbree, een enorme weegbree, want alles in Brazilië is een paar slagen groter dan in Nederland. Ik verzamel de verhalen en probeer verbanden te leggen. Ongelooflijk interessant.” 

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 377

Annet Breure maakte een podcast in het Rosarium: 'Liefde die over rozen gaat', binnenkort te beluisteren.