Toren kleurt voor steun aan Oekraïne, SP tegen levering gas door Gazprom

Nieuws
De Alphense toren kleurde blauw en geel. De SP wil opheldering over het gas van Gazprom.
De Alphense toren kleurde blauw en geel. De SP wil opheldering over het gas van Gazprom. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN AAN DEN RIJN- De inval van Rusland in Oekraïne laat ook deze regio niet koud. De Alphense communicatietoren van Alticom was enkele dagen in de kleuren blauw-geel van de Oekraïnse vlag gekleurd en de Socialistische Partij (SP) roept de gemeente op om voor haar vastgoed geen gas meer af te nemen van de Russische staatsmaatschappij Gazprom.

Rob Langerak

Vanaf donderdagavond waren de kleuren van de Alphense toren op initiatief van de gemeente aangepast, onder meer door de vele suggesties hiertoe op sociale media. “We hebben daarvoor een formeel verzoek gekregen, omdat de gemeente Alphen aan den Rijn hiermee een belangrijk signaal wilde afgeven” vertelt Daniël Othman namens Alphen Marketing, verantwoordelijk voor de kleurindeling van de toren. Met de kleuren van het lichtschema wordt regelmatig ingespeeld op belangrijke dagen en andere gebeurtenissen die publieke aandacht verdienen. Bijvoorbeeld op Koningsdag (oranje) en op 4 en 5 mei (rood-wit-blauw). Inwoners van de gemeente kunnen ook zelf een verzoek indienen bij EDBA/Alphen Marketing om de zendmast in een bepaalde kleur te verlichten. Op de kleuren van de Oekraïense vlag is volgens Othman overwegend positief gereageerd. 

Sommige Alphenaren vragen zich af of de mensen er beter van worden als de toren voor dit doel is verlicht. Een enkeling ziet het zelfs als reclame voor het Alphense textielconcern Zeeman. Daarop wordt fel gereageerd in bewoordingen als “Kennelijk ken je het woord statement niet. Er zijn meer iconische plekken in Europa die blauw/geel kleuren, dat heet solidariteit” of “Nee in Oekraïne zien ze dit niet, maar dit is toch een mooi gebaar om de Oekraïners die in Alphen en omgeving wonen een hart onder de riem steken.

Uit angst voor een enorme stijging van de brandstofprijzen ontstonden er op donderdag lange wachtrijen voor veel tankstations. Bij de benzinepomp van Tango zaten ze door de enorme toeloop zelfs even helemaal zonder benzine. Ook kwekers in onze regio zijn ongerust. Bloemen en planten staan volgens het CBS op de derde plek op de lijst van uitvoer van Nederland naar Rusland. Een handelsboycot en de stijging van de gasprijs voor de glastuinbouw zal dus grote invloed hebben.

Poetin straffen

De Alphense SP vindt desondanks dat de agressie van Vladimir Poetin hard moet worden afgestraft. Volgens fractievoorzitter Iris van de Kolk blijkt uit onderzoek dat meer dan honderd gemeenten en andere overheden een contract hebben met de Russische energiemaatschappij Gazprom. “Via dit staatsbedrijf worden indirect de oorlogsdaden van Poetin betaald.” Zij vertelt geschrokken te zijn, dat ook de gemeente Alphen aan den Rijn afneemt van Gazprom. “De SP steunt daarom de petitie om per direct te stoppen met onnodig spekken van de Russische oorlogskas” aldus Van de Kolk.

“Via een motie roepen wij het college daarom op per direct te stoppen met het afnemen van gas dat van Gazprom afkomstig is.

Zij licht toe dat die motie pas in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering van april wordt behandeld, maar hoopt dat de gemeente uit zichzelf al eerder in actie komt. Van de Kolk vindt overigens niet dat er door deze situatie weer meer gas in Groningen moet worden gewonnen. “De gemeente moet dus creatief zijn, want de zwakkeren in de samenleving mogen hiervan natuurlijk niet de dupe zijn.” Zij besluit te zeggen mee te leven met de bevolking van Oekraïne, maar ook met de burgers in Rusland. “Er bestaat geen goede oorlog, maar ook geen slechte vrede.”

Namens de gemeente laat woordvoerster Karin Bekker voor het weekend weten, dat behalve de verlichte toren geen andere acties worden ondernomen, maar inmiddels heeft de gemeente besloten te onderzoeken of het meerjarig contract met Gazprom kan worden beëindigd en wat de consequenties daarvan zijn.