Boskoopse boomteeltstudenten fleuren Floriade op

Nieuws
Boomteeltstudente Romy Kraan (21) heeft meegeholpen met aanplanten van de 'From Boskoop' kavel op de Floriade.
Boomteeltstudente Romy Kraan (21) heeft meegeholpen met aanplanten van de 'From Boskoop' kavel op de Floriade. ((Foto: Morvenna Goudkade)

ALMERE/BOSKOOP– De Floriade komt eraan! Op 14 april opent de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere, mét inzending van de Boskoopse Greenport. Op een gezamenlijke ‘From Boskoop’ kavel zijn dan alle hoogtepunten van de sierteelt te zien. Maar die planten moesten nog wel even de grond in.

Morvenna Goudkade 

Alles en iedereen is de laatste weken gemobiliseerd om de kavel te beplanten. In lijn met het ontwerp komen hier ruim 120 plantensoorten: van rozen, heesters en coniferen tot fruitbomen, vaste planten, waterplanten en oeverplanten. 

We willen een kwekerij-look

Docent Peet Stolwijk van de boomteeltopleiding in Boskoop is ook van de partij. Stolwijk heeft al zijn studenten opgetrommeld en is met hen afgereisd naar het Floriadeterrein. In plaats van in het leslokaal krijgen de studenten nu praktijkonderwijs op de kavel van ‘From Boskoop’, 1700 vierkante meter groot. Sander Blanken (20) en Noah Colpa (21) vinden het ‘wel lekker werken’, zo met elkaar in het zonnetje. Ze beplanten een perceel met sierwilg: Salix integra Flamingo. Hun docent geeft aan hoe de planten moeten komen: “In strakke banen, zoals op de kwekerij. We willen hier een kwekerij-look.” Een stukje verderop zijn Nathan den Dekker (17) en Sam de Roos (23) druk met aanplant van siergrassen. Ook zij zijn in hun nopjes met de speciale Floriade-lessen. Mika Bitter (17) neemt even een kijkje bij medestudenten Romy Kraan (21) en Annushka Terblanche (24). De meiden beplanten een perceel met een mix aan vaste planten. “Goed voor de biodiversiteit”, vindt Annushka. Romy is met een brede lach aan het werk. “Leuk om hier te zijn.”

Helma van der Louw, coördinator Floriade vanuit de Greenport Boskoop, is zeer tevreden met de inzet van de studenten. Inmiddels heeft ze ook al een pool van vrijwilligers opgezet, vertelt ze. “Allemaal mensen met groene vingers, die willen meehelpen met klusjes: schoffelen, vuil rapen, blaadjes knippen. De Floriade duurt een half jaar, van 14 april tot en met 9 oktober, en dat vraagt veel onderhoud. De inzending ‘From Boskoop’ is ons visitekaartje; dat willen we wel netjes houden.” De kavel krijgt steeds meer vorm, met paden, een vijver met bruggetje, een paviljoentje en als nieuwste aanwinst: een schouw. Boskoper William van Wijngaarden bouwde eigenhandig een Boskoopse schouw, op geheel ambachtelijke wijze. 

“Het bruggetje en de schouw zijn straks belangrijk voor fotomomentjes”, zegt Van der Louw. Ze is blij met de plek van de kavel: langs de wandelpromenade en direct onder de kabelbaan. De Boskoopse inzending is ook vanuit de lucht goed te zien, vooral dan komt het ontwerp prachtig tot zijn recht: geïnspireerd door het Boskoopse slagenlandschap met lange smalle kwekerijen en sloten. Toch is het niet alleen de bedoeling dat bezoekers naar Boskoop komen kijken op de Floriade. Bezoekers worden ook getriggerd om naar Boskoop zelf te komen. “We maken een scan-tour om mensen te informeren over de planten. Door QR-codes te scannen kom je meer te weten over de planten, die je vervolgens in tuincentra in onze regio kunt kopen. We willen mensen inspireren om al het moois ook in Boskoop zelf te komen bekijken.” Op de Floriade zelf ziet Van der Louw veel promotiemogelijkheden voor de kwekers: “Zij kunnen hun internationale relaties uitnodigen voor een bezoek en dan natuurlijk ook aan de From Boskoop-kavel. Er komen hier alle mogelijke faciliteiten, zowel voor een privébezoek als zakelijk.”

De Floriade, met als thema Growing Green Cities, is 65 hectare groot en ligt aan een meer, het Weerwater. Na afloop wordt het een groene woonwijk. Studente Annushka is trots, zegt ze. “Er gebeurt hier heel veel. Geweldig dat wij hier deel vanuit maken.”

Docent Peet Stolwijk bekijkt het werk van studentes Romy (li) en Annushka, student Mika (re) komt ook een kijkje nemen.