Boomteeltstudente Romy Kraan (21) heeft meegeholpen met aanplanten van de 'From Boskoop' kavel op de Floriade.
Boomteeltstudente Romy Kraan (21) heeft meegeholpen met aanplanten van de 'From Boskoop' kavel op de Floriade. ((Foto: Morvenna Goudkade)

Boskoopse boomteeltstudenten fleuren Floriade op

Nieuws

ALMERE/BOSKOOP– De Floriade komt eraan! Op 14 april opent de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere, mét inzending van de Boskoopse Greenport. Op een gezamenlijke ‘From Boskoop’ kavel zijn dan alle hoogtepunten van de sierteelt te zien. Maar die planten moesten nog wel even de grond in.

Morvenna Goudkade 

Alles en iedereen is de laatste weken gemobiliseerd om de kavel te beplanten. In lijn met het ontwerp komen hier ruim 120 plantensoorten: van rozen, heesters en coniferen tot fruitbomen, vaste planten, waterplanten en oeverplanten. 

We willen een kwekerij-look

Docent Peet Stolwijk van de boomteeltopleiding in Boskoop is ook van de partij. Stolwijk heeft al zijn studenten opgetrommeld en is met hen afgereisd naar het Floriadeterrein. In plaats van in het leslokaal krijgen de studenten nu praktijkonderwijs op de kavel van ‘From Boskoop’, 1700 vierkante meter groot. Sander Blanken (20) en Noah Colpa (21) vinden het ‘wel lekker werken’, zo met elkaar in het zonnetje. Ze beplanten een perceel met sierwilg: Salix integra Flamingo. Hun docent geeft aan hoe de planten moeten komen: “In strakke banen, zoals op de kwekerij. We willen hier een kwekerij-look.” Een stukje verderop zijn Nathan den Dekker (17) en Sam de Roos (23) druk met aanplant van siergrassen. Ook zij zijn in hun nopjes met de speciale Floriade-lessen. Mika Bitter (17) neemt even een kijkje bij medestudenten Romy Kraan (21) en Annushka Terblanche (24). De meiden beplanten een perceel met een mix aan vaste planten. “Goed voor de biodiversiteit”, vindt Annushka. Romy is met een brede lach aan het werk. “Leuk om hier te zijn.”

Helma van der Louw, coördinator Floriade vanuit de Greenport Boskoop, is zeer tevreden met de inzet van de studenten. Inmiddels heeft ze ook al een pool van vrijwilligers opgezet, vertelt ze. “Allemaal mensen met groene vingers, die willen meehelpen met klusjes: schoffelen, vuil rapen, blaadjes knippen. De Floriade duurt een half jaar, van 14 april tot en met 9 oktober, en dat vraagt veel onderhoud. De inzending ‘From Boskoop’ is ons visitekaartje; dat willen we wel netjes houden.” De kavel krijgt steeds meer vorm, met paden, een vijver met bruggetje, een paviljoentje en als nieuwste aanwinst: een schouw. Boskoper William van Wijngaarden bouwde eigenhandig een Boskoopse schouw, op geheel ambachtelijke wijze. 

“Het bruggetje en de schouw zijn straks belangrijk voor fotomomentjes”, zegt Van der Louw. Ze is blij met de plek van de kavel: langs de wandelpromenade en direct onder de kabelbaan. De Boskoopse inzending is ook vanuit de lucht goed te zien, vooral dan komt het ontwerp prachtig tot zijn recht: geïnspireerd door het Boskoopse slagenlandschap met lange smalle kwekerijen en sloten. Toch is het niet alleen de bedoeling dat bezoekers naar Boskoop komen kijken op de Floriade. Bezoekers worden ook getriggerd om naar Boskoop zelf te komen. “We maken een scan-tour om mensen te informeren over de planten. Door QR-codes te scannen kom je meer te weten over de planten, die je vervolgens in tuincentra in onze regio kunt kopen. We willen mensen inspireren om al het moois ook in Boskoop zelf te komen bekijken.” Op de Floriade zelf ziet Van der Louw veel promotiemogelijkheden voor de kwekers: “Zij kunnen hun internationale relaties uitnodigen voor een bezoek en dan natuurlijk ook aan de From Boskoop-kavel. Er komen hier alle mogelijke faciliteiten, zowel voor een privébezoek als zakelijk.”

De Floriade, met als thema Growing Green Cities, is 65 hectare groot en ligt aan een meer, het Weerwater. Na afloop wordt het een groene woonwijk. Studente Annushka is trots, zegt ze. “Er gebeurt hier heel veel. Geweldig dat wij hier deel vanuit maken.”

Docent Peet Stolwijk bekijkt het werk van studentes Romy (li) en Annushka, student Mika (re) komt ook een kijkje nemen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Werken van twee kunstenaars bewonderen Cultuur gisteren
Afbeelding
Jubileumboek 100 jaar Adventskerk binnenkort verkrijgbaar Nieuws 10 aug, 15:01
Afbeelding
Stichting Help Anders en bibliotheek Rijn en Venen werken samen Nieuws 9 aug, 14:34
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen Nieuws 9 aug, 14:29
Afbeelding
Pop-In Koor Boskoop zoekt leden Nieuws 9 aug, 11:09
Afbeelding
‘Ik wil iets doorgeven aan toekomstige generaties’ Nieuws 9 aug, 10:38
Afbeelding
Het begon met een ijsje in de speeltuin voor briljanten bruidspaar Angenent Nieuws 9 aug, 09:27
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief