Laatste herdenking schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof

Nieuws
Nabestaanden leggen bloemen neer ter nagedachtenis aan de slachtoffers
Nabestaanden leggen bloemen neer ter nagedachtenis aan de slachtoffers (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN -  Voor de laatste keer is op zaterdag 9 april het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof herdacht. Op 9 april 2011 stapte Alphenaar Tristan van der Vlis vanaf het parkeerterrein aan het Carmenplein het winkelcentrum binnen en schoot hij zes mensen dood: Ali van Doorn (91), Michael Boezaard (49), Constanze Boezaard (45), Frans Deutekom (80), Margriet ter Haar (68) en Nadim Youssef (42). Daarna beroofde hij zichzelf van het leven. Zeventien mensen raakten gewond door één of meerdere kogels.

Marieke Roggeveen

Rond 12.00 uur verzamelen nabestaanden, slachtoffers, ooggetuigen, vertegenwoordigers van de Raad van Kerken Alphen a/d Rijn en burgemeester Spies zich bij het herdenkingsmonument om de slachtoffers te herdenken. De Raad van Kerken Alphen a/d Rijn had het plan om na tien jaar te stoppen met de herdenkingsbijeenkomsten. Maar omdat er in 2021 vanwege corona alleen een sobere plechtigheid plaatshad, is er nog één keer een samenkomst. “Vanzelfsprekend is er op 9 april altijd gelegenheid om bloemen bij het monument neer te leggen”, verklaart voorzitter Marijke Romijn, “en kan er mogelijk een particulier initiatief ontstaan voor een herdenkingsbijeenkomst. Want dit afschuwelijke drama mag natuurlijk niet worden vergeten.”

Sirenes en helikopters

“Ik ben nog niet eerder bij de herdenking geweest, maar nu moest het van mijzelf. Om het af te sluiten”, vertelt Addy van Harskamp. “Op de dag van het schietdrama vierde mijn kleindochter haar negende verjaardag. Mijn schoonzoon ging nog even boodschappen doen, onder meer in De Ridderhof. Opeens hoorden we sirenes en helikopters en hoorden we dat er werd geschoten in De Ridderhof. We probeerden onze schoonzoon te bellen, maar hij was niet bereikbaar...

De trap bij het Carmenplein heb ik nooit meer gebruikt

We hebben doodsangsten uitgestaan! Gelukkig kwam onze schoonzoon een tijdje later ongedeerd thuis. De volgende dag hoorde ik dat mijn vriendin Margriet Ter Haar tot de dodelijke slachtoffers behoorde. Onze zoons zaten bij elkaar op school; wij kenden elkaar dus al heel lang. Zodra we weer in het winkelcentrum mochten, ben ik samen met mijn dochter naar haar modezaak gegaan. Om daar een bloemetje neer te leggen. Dit wilde ik per se zo snel mogelijk doen, anders had ik nooit meer naar De Ridderhof durven komen. De trap bij het Carmenplein heb ik overigens nooit meer gebruikt...”

Scootmobiel

Samen met haar neef en zijn vrouw is ook Corrie van der Biezen-Deutekom naar de herdenking gekomen, om haar broer Frans te gedenken. Frans Deutekom was één van de dodelijke slachtoffers. “Ik mis hem nog steeds”, vertelt Corrie. “Ik had altijd een goed contact met mijn broer, we belden elkaar wekelijks. Ik zat in de bus toen ik hoorde wat er in De Ridderhof was gebeurd. Ik dacht meteen aan Frans en probeerde hem te bellen, maar hij nam steeds niet op. De volgende dag hoorde ik dat hij was doorgeschoten. Frans zat in een scootmobiel; hij kon niet vluchten. Het is nu elf jaar geleden, maar deze gebeurtenis blijft altijd bij je.”

Particulier initiatief

“Het is goed om hier toch weer bij te zijn”, vertelt burgemeester Spies. En ik ben dankbaar dat de plaatselijke Raad van Kerken deze bijeenkomsten heeft willen organiseren. Elf jaar geleden vingen zij de eerste slachtoffers en nabestaanden op, daardoor is deze plek heel belangrijk voor hen. Mogelijk dat er nu een particulier initiatief komt om op 9 april het schietdrama te herdenken. Maar dit hoeft niet per se op deze manier, en herdenken kan natuurlijk ook op andere dagen.”

Veel bloemen bij het herdenkingsmonument bij winkelcentrum De Ridderhof
Veel bloemen bij het herdenkingsmonument bij winkelcentrum De Ridderhof