‘Ik stop heel veel liefde in mijn rozenschilderijen’

Nieuws
Schilderes Annelies van Wijk exposeert rozenschilderijen in het Boskoopse Raadhuis. Ze is gevraagd vanwege de Boekenweek, met als thema 'Eerste Liefde'.
Schilderes Annelies van Wijk exposeert rozenschilderijen in het Boskoopse Raadhuis. Ze is gevraagd vanwege de Boekenweek, met als thema 'Eerste Liefde'. (Foto: Morvenna Goudkade)

KOUDEKERK – In het Boskoopse Rosarium, vaste locatie van deze rubriek, staat nog geen roos in bloei. Behalve dan op de schilderijen van Annelies van Wijk (68) uit Koudekerk. Niet alleen te zien in het rozenpark, maar ook in het monumentale Raadhuis zijn haar werken te bewonderen. Hoe haar rozenschilderijen daar opeens terecht zijn gekomen?

Morvenna Goudkade

Het heeft alles te maken met de start van de Boekenweek, afgelopen zaterdag, zo wordt duidelijk. Het Boekenweek-thema van 2022 is ‘Eerste Liefde’ en dat leidt tot veel inspiratie. Bibliotheek Rijn en Venen, gehuisvest in het Boskoopse Raadhuis, benaderde enkele kunstenaars: of ze wat werken beschikbaar willen stellen om de Boekenweek op te luisteren? Bij Annelies gaat het om haar rozenschilderijen, met de roos als symbool van de liefde. “Ik heb best veel rozen geschilderd”, vertelt de kunstenares. “Ik hou van rozen, ik heb ze in mijn tuin, heerlijk geurende rozen. Dus toen de bieb mij vroeg of ik mee wilde doen, heb ik direct ja gezegd.”

Het mooie van een roos vind ik de beschutting die het uitstraalt

Ze fotografeert ook graag rozen en gebruikt die foto’s dan later voor schilderijen. “Het mooie van een roos vind ik de beschutting die het uitstraalt. Rondom het hart van de roos ontvouwen zich al die bloembladen, als bescherming van de knop die zich uiteindelijk zal openen. Prachtig vind ik dat.” De rozen die ze heeft geschilderd, staan dus in haar eigen tuin, als zelfgekweekte rozen. En die zijn nu te bewonderen in Boskoop.

Ik was eraan toe om mijn eigen weg te gaan

Vrijdag heeft ze haar doeken gebracht en sinds het weekend zijn die te zien in het Raadhuis. “Ze staan op ezels, in de bieb en in de hal van het Raadhuis. Een prachtig gebouw is dat trouwens. Ik vind het sowieso erg leuk om mijn werk te laten zien in Boskoop, dat is toch dé plek voor planten en bloemen.”

Annelies begon als leerkracht in het basisonderwijs. Geboren in Andijk, verhuisde ze op driejarige leeftijd naar Alphen en later met haar man naar Koudekerk. Met een korte tussenpauze, toen de kinderen heel jong waren, bleef ze het onderwijs trouw tot haar 60e. Maar ze bouwde ook een carrière op als schilderes.

“Ik heb altijd gehouden van tekenen en schilderen. Toen de jongste naar de basisschool ging, wilde ik dolgraag weer beginnen. Ik ben toen naar Parkexpressie gegaan, bij Parkvilla in Alphen, en heb schilderles genomen. Later heb ik ook lessen gevolgd in Leiderdorp.” Op een gegeven moment wilde ze haar eigen weg gaan, zegt Annelies. “Ik was eraan toe om mijn stijl te ontdekken. Niet meer volgens aanwijzingen schilderen, maar volgens eigen inzichten.” 

Ze experimenteert met mandala’s schilderen: cirkelvormige figuren met symmetrische patronen. Ook houdt ze zich bezig met encaustiek: een techniek met pigmenten in hete bijenwas. Uiteindelijk keert ze weer terug bij het vrije schilderen. “Ik ben ooit begonnen met aquarel, daarna acrylverf en tegenwoordig werk ik met olieverf”, vertelt Annelies. Ze exposeert en verkoopt haar werk. Als schilderes is ze onder meer aangesloten bij kunstenaarscollectief StA-Art in Alphen. Het collectief exposeert regelmatig in de eigen Galerie Alphen Art in winkelcentrum De Aarhof. Op vrijdagavond 15 april opent daar een nieuwe expositie, waar ook werk van Annelies te zien is. “Heel leuk als mensen daar komen kijken. Al hoop ik ook dat mensen zullen genieten van mijn rozenschilderijen in Boskoop. Ik stop er heel veel liefde in.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 384

Een van de rozenschilderijen die nu te zien zijn in het Boskoopse Raadhuis