Het zwemseizoen is weer geopend: ‘Heel leuk!’

Nieuws
Zwembadvrijwilligers Henk Rademaker en Anja Roeffen hebben zin in het nieuwe seizoen, net als drie jonge bezoekers: Ben van den Berg en Koen en Stan Verhorik.
Zwembadvrijwilligers Henk Rademaker en Anja Roeffen hebben zin in het nieuwe seizoen, net als drie jonge bezoekers: Ben van den Berg en Koen en Stan Verhorik. (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO – We kunnen weer buiten zwemmen! Of je nu komt voor baantjes trekken of voor lekker plonzen: alle openluchtbaden in de regio zijn weer geopend. En daar is meteen animo voor, ook al is het nog een beetje fris.

Morvenna Goudkade 

Zaterdag ging het zwemseizoen van start bij zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp, bij het Prins Willem-Alexander Bad in Koudekerk, Zwembad Aarweide in Nieuwveen en De Kleine Oase in Leimuiden. Maandag opende ook het buitenbad van De Hoorn in Alphen. 

Of er al bezoekers zijn, zo vroeg in het seizoen? Zeker wel, zo blijkt zondagochtend bij De Hazelaar. De banenzwemmers zijn meteen weer van de partij. Ze staan te popelen voor het hek, dat wordt geopend door vaste zwembadvrijwilliger Gé Bos. Joke Norbart, Marjan Dorsman, Joke Roeloffs en Wil Kooter horen bij een vast clubje dames dat jaar in, jaar uit komt zwemmen in het buitenbad. “Wij zwemmen hier al 25 of 30 jaar”, zegt Kooter. “Wij zijn hier niet weg te denken.” Ze komen in het seizoen zo’n vijf of zes keer per week, weer of geen weer. “In het water is het altijd lekker, regen maakt ons niet uit. Alleen als het onweert zwemmen we niet, maar dan moet het bad ook dicht.” Deze zondag regent of onweert het niet, maar heel warm is het ook niet. “Gewoon lekker doorzwemmen”, zo luidt het devies. “Dan krijg je het vanzelf warm.” 

Bij het bad zitten vrijwilligers Henk Rademaker en Anja Roeffen al klaar. Rademaker uit Hazerswoude-Dorp heeft dienst als toezichthouder, Roeffen uit Zoetermeer als EHBO-er. “Hartstikke leuk dat het zwembad weer open is”, vindt Rademaker (68). Hij komt ‘al 62 jaar’ bij De Hazelaar. “Ik heb hier nog mijn zwemdiploma’s gehaald, A en B. Toen was het nog geen vrijwilligersbad natuurlijk. Dat zijn we sinds 1993, volgend jaar alweer dertig jaar dus.” Hij is enorm verknocht aan het zwembad. “Ik heb hier al van alles gedaan, voorzitter geweest, commissielid en nu dus toezichthouder.”

Terwijl de banenzwemmers aan hun conditie werken, komen wat kinderen het bad binnen. Ben van den Berg (10) is samen met tweeling Koen en Stan Verhorik (12). De jongens weten dat ze nog even moeten wachten tot het banenuurtje voorbij is, dan gaan er een zwemlijn in het grote bad en mogen ze er spelen. Ze kunnen al wel in het kleine bad, maar gaan alvast wat drijvende matten en andere speelspullen ophalen. Wat vinden ze ervan dat het zwembad weer open is? “Heel leuk!”, roept het drietal in koor. “We zijn gisteren ook al geweest, op de eerste dag.” Toen was er een openingsprogramma, vertellen Rademaker en Bos. De jongens hebben meegedaan: eendjes vissen, popcorn eten. “En er waren springkussens, schminken en tattoos.” Rademaker constateert dat het deze keer bij de opening wel wat rustiger was dan anders. “Voor corona hadden we dan 400 kinderen, nu 150. Maar het is meivakantie, dat maakt wel verschil.” 

Inmiddels zijn de banenzwemmers klaar en gaan richting kleedhokjes. En richting koffie, want dat hoort er ook bij. “We drinken altijd koffie na afloop met elkaar. Het gaat niet alleen om fit blijven, het sociale aspect is ook belangrijk”, zegt Marjan Dorsman. 

Toch is het zwemmen zeker goed voor de gezondheid. “Ik ben met bijna 65 jaar een jonkie, de meeste dames zijn tussen de zeventig en tachtig.” Ze werkt nog, zegt Dorsman, dus zwemt ze doordeweeks bij wijze van lunchpauze, altijd een half uur. “Je merkt hoe sterk je ervan wordt. Aan het einde van het seizoen kan ik een half uur borstcrawl, dat red ik nu nog niet, hoor.”