Geschiedenis Boskoopse burgemeestersketen

Nieuws
De ontstaansgeschiedenis van de Boskoopse burgemeestersketen is nu te zien in het Boomkwekerijmuseum.
De ontstaansgeschiedenis van de Boskoopse burgemeestersketen is nu te zien in het Boomkwekerijmuseum. (Foto: Boomkwekerijmuseum)

BOSKOOP - De ontstaansgeschiedenis van de Boskoopse burgemeestersketen is nu te zien in het Boomkwekerijmuseum in Boskoop. Elke schakel karakteristiek voor Boskoop en de boomkwekerij.

Bij Koninklijk Besluit van 16 november 1852 werd vastgesteld dat een burgemeester bij raadsvergaderingen en officiële gelegenheden een ambtsketting moet dragen.
Ook in Boskoop wordt een ketting gemaakt. Omdat de oude ketting sleets wordt en eigenlijk ook niet erg mooi is, stelt het gemeentebestuur in 1968 voor een nieuwe te laten maken.

“Aanleiding is het twaalfeneenhalfjarige ambtsjubileum van burgemeester G.W. baron Van Dedem. Binnen de raad is er een meningsverschil wie de keten moet betalen en het voorstel haalt het niet. Van Dedem is echter vastbesloten en negeert de raad”, aldus het Boomkwekerijmuseum.

“Hij geeft de Boskoopse juwelier Hendrik Colpa opdracht de nieuwe keten te maken. De raad ziet zich voor een voldongen feit geplaatst en is ontstemd. Een oude kwestie komt weer aan de orde: wie betaalt de keten? Hoewel wethouder J. Booij het ook niet eens is met de gang van zaken is, houdt hij toch een vurig betoog met als sterkste argument dat de nieuwe ketting veel beter past bij de positie van Boskoop als belangrijk sierteeltcentrum. Er wordt gestemd en de raad gaat schoorvoetend akkoord.”

De kleindochter van Hendrik Colpa, Lise, is ook goudsmid. In een vitrine van het Boomkwekerijmuseum ligt de door haar opgepoetste keten met uitleg van de betekenis van de verschillende schakels. Elke schakel is karakteristiek voor Boskoop en de boomkwekererij.

“Maar dat niet alleen: in een andere vitrine deelt zij met de bezoeker haar passie voor scherven van aardewerk, porselein en glas. In een vorige expositie toonde zij al de prachtige sieraden die zij ervan maakte. Nu vertelt zij over de herkomst van de scherven en laat de voorwerpen zien die van dat materiaal zijn gemaakt. Vergeet niet naar de drankorgel te kijken.”

Beide vitrines zijn onderdeel van de tijdelijke expositie ‘Van graaf naar robot in 800 jaar’. Oud-burgemeester Coos Rijsdijk opende deze expositie, te zien tot en met 29 oktober. “Gebruik deze unieke kans om de burgemeestersketen te zien en maak kennis met de passie en het bijzondere werk van Lise Colpa.”

Extra opening op Hemelvaartsdag en pinkstermaandag van 12.00 tot 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van het museum: www.boomkwekerijmuseum.nl.