Anna Matvieieva (36) maakt zich zorgen over het crisisonderwijs aan de Oekraïense kinderen: 'Bang voor leerachterstanden'. Zelf heeft ze twee kinderen, David (4) en Mikaela (6). Op de foto ook dochter Nika (6) van vriendin Inna.
Anna Matvieieva (36) maakt zich zorgen over het crisisonderwijs aan de Oekraïense kinderen: 'Bang voor leerachterstanden'. Zelf heeft ze twee kinderen, David (4) en Mikaela (6). Op de foto ook dochter Nika (6) van vriendin Inna. (Foto: Morvenna Goudkade)

Zorgen over crisisonderwijs: ‘Bang voor leerachterstanden’

Nieuws

HAZERSWOUDE-DORP – Het onderwijs aan Oekraïense kinderen gaat niet goed, op deze manier dreigen leerachterstanden. Daarvoor waarschuwt vluchtelinge Anna Matvieieva (36). Zij verblijft met haar twee kinderen, David (4) en Mikaela (6) bij een gastgezin in Hazerswoude. In Dorpshuis De Juffrouw gaan kinderen nu wel naar school, maar er wordt vooral gespeeld. Anna geeft haar dochtertje nu zelf bijles in rekenen en lezen.

Morvenna Goudkade 

Anna Matvieieva trekt opnieuw aan de bel, nu het onderwijs is gestart in Hazerswoude-Dorp. Eerder hield ze een pleidooi om de kinderen naar school te laten gaan. Volgens Matvieieva werkt het onderwijs niet. Ook andere moeders, die de verslaggeefster spreekt in De Juffrouw, maken zich zorgen. Matvieieva: “Er is een onderbouw en een bovenbouw, twee groepen van zo’n 15 kinderen. Maar de leeftijdsverschillen binnen de groepen zijn heel groot. Neem David van 4, dat is een kleuter, dat hij veel speelt past bij zijn leeftijd. Maar Mikaela van 6 moet verder met lezen en rekenen. Die lessen krijgt ze nu niet. Ik ben heel bang voor onderwijsachterstand.”

Ze begrijpt dat het lastig is, maar wil meedenken, zegt ze. “De kinderen hebben rust en structuur nodig. Het idee was dat onderwijs hiervoor zorgt. Maar het is heel rommelig en chaotisch. Er zijn geen echte lessen. Mika probeert zich aan te passen, maar ze huilt veel thuis. School biedt geen structuur, het is chaos. Dit werkt niet op de langere termijn.”

De lessen zijn nu dagelijks van 9.00 tot 14.15 uur. Maar vorige week viel er ineens een lesdag uit. “Er was een bruiloft in De Juffrouw. Toen kon school niet doorgaan. Ik begrijp dat dit al eerder was afgesproken, maar het geeft aan hoe wisselvallig het nu is.”

Ze maakt zich zorgen, zegt de jonge moeder, die zelf universitair is opgeleid. “Mikaela moet leren rekenen, maar zit nu de hele dag te spelen. Het gekke is dat dit ook niet goed is voor de kinderen, het is niet stabiel. School betekent voor kinderen normaal: leren, opletten, focussen. Ze worden heel druk en luidruchtig van al dat spelen. In de klas hoort juist rust en kalmte te zijn.”

Wat de oplossing is? Matvieieva pleit voor integreren in Nederlandse klassen. “Als we hier langer moeten blijven, kunnen we niet zo doorgaan. De kinderen krijgen achterstanden.”

Ze is gestart met bijles geven aan Mikaela. “Ik hoop nog steeds dat we terug kunnen en dat ze in september in Kiev naar school kan. Ik heb de documenten voor de Oekraïense school klaargemaakt, voor geval dat.”

Ze is moe, zegt Anna. “Het is heel lief wat iedereen voor ons doet. Maar de zorgen en de pijn die kan niemand wegnemen. Ons leven is zo veranderd.” Nu geeft ze dus haar dochtertje rekenles. “Ik ben nu ook haar juf, maar dat vindt Mika lastig. Ik ben toch haar mama? Ze accepteert het nog niet echt.” Ze pleit voor rekenlessen in de klassen. “Voor rekenen heb je geen taal nodig. 1 + 1 = 2. Dat is heel universeel. Ik denk dat rekenlessen zouden moeten kunnen.”

De gemeente Alphen laat weten dat er nu sprake is van crisisonderwijs. “We moeten nog in gesprek met de onderwijsbesturen om een plan voor de langere termijn te maken. Voor de zomervakantie willen we hier een helder beeld bij hebben en de afspraken hierover communiceren met alle betrokkenen.” 

Volgens de gemeente wordt er primair onderwijs gegeven op drie locaties: in Alphen, Hazerswoude en Zwammerdam. In Zwammerdam zijn er nu nog maar weinig kinderen doordat een grote groep is terug gegaan naar Oekraïne. De planning is dat de resterende Zwammerdamse kinderen binnen een week worden overgebracht naar de schoollocatie in Alphen, daar is ruimte gevonden om verder op te schalen indien nodig. Het voortgezet onderwijs wordt verzorgd door het ISK, met internationale schakelklassen. Er zijn twee klassen gestart en de intakes voor de derde klas lopen. De verwachting is dat de derde klas nog voor de zomer kan starten.

Volgens Alphen stromen in uitzonderingsgevallen kinderen onder de 12 in op reguliere basisscholen. “Tot nu toe is dit van toepassing geweest op kinderen die al weten dat ze voor langere tijd in Nederland zullen blijven. Bijvoorbeeld een kind met Nederlandse familie.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief