Er staat veel activiteiten op het programma.
Er staat veel activiteiten op het programma. (Foto: aangeleverd Linde Buitelaar)

Alphenaren kunnen met buurtgenoten kamperen bij De Buurtcamping Weteringpark

Nieuws

ALPHEN - De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat veel Nederlanders de kampeerspullen bijeen zoeken. Om gezellig te kamperen hoeven zij niet ver te reizen; tijdens de allereerste editie van De Buurtcamping in Alphen aan den Rijn zetten buurtbewoners één weekend lang hun tenten op in het Weteringpark.

Het initiatief had in 2013 voor het eerst plaats in Amsterdam. Deze zomer veranderen maar liefst zestig stadsparken in Nederland in een kampeerterrein. Zo ook in Alphen aan den Rijn: van 8 tot en 10 juli is het Weteringpark een camping voor buurtbewoners. Het buurtcampingweekend nadert al snel, maar er zijn nog kaarten beschikbaar via debuurtcamping.nl/camping/alphen-aan-den-rijn/.

Kampvuur

“Kampvuur, barbecue, (sport-) activiteiten, knutselen, freerunnen, dans, muziek, workshops of marshmallows roosteren. Slechts een kleine greep uit de vele activiteiten die in het buurtcampingweekend op touw worden gezet”, meldt de organisatie. “Vrijwilligers en bezoekers bepalen samen wat er op de camping te doen en te beleven is. Buurtbewoners die graag een activiteit op de camping willen organiseren kunnen een e-mail sturen naar de organisatie. Samen kijken we dan hoe dat in het programma past. Wil je niet kamperen, maar wel graag overdag meedoen met de activiteiten? Er zijn ook dagkaarten beschikbaar.”

De doelstelling van het sympathieke initiatief is simpel: Wat gemoedelijkheid brengen in de buurt. Directeur Roderik Schaepman betreurt dat veel dorpen en steden tegenwoordig het ‘ons kent ons gevoel’ missen. Bewoners groeten elkaar nauwelijks op straat, er wordt weinig met elkaar ondernomen en veel buren kennen elkaar niet. Waar dat buurtgevoel wel altijd sterk aanwezig is, is op de camping. “Samen kamperen, elkaar ’s ochtends groeten, even iets lenen voor de barbecue, dat soort openheid verbindt mensen heel snel.” 

Verbinden

De Buurcamping wil dan ook de jaarlijkse laag lijm zijn die buurtbewoners nog lang daarna met elkaar verbindt. “En dan juist mensen die elkaar normaliter niet zo snel leren kennen, vanwege een andere achtergrond of overtuiging.” De doelgroep van De Buurtcamping bestaat ieder jaar uit een diverse mix van gezinnen, studenten, yuppen en senioren. “Er is voor jong en oud van alles te doen en alle buurtgenoten zijn welkom!”

De Buurtcamping wordt inmiddels omarmd door gemeenten als effectief middel om de sociale cohesie te verbeteren. Daarnaast is het initiatief een heel leuk alternatief voor mensen die anders niet van een vakantietrip kunnen genieten. Maar liefst 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben onvoldoende geld om jaarlijks één week op vakantie te gaan. Meer dan 400.000 kinderen groeien op in een huishouden met een laag inkomen, en kunnen hierdoor minder vaak meedoen aan activiteiten dan leeftijdsgenoten. De Buurtcamping is een plek voor talentontwikkeling, voor een vakantie die financieel haalbaar is en voor meer contact in de wijk.

E-mailen met de organisatie kan via alphenaandenrijn@debuurtcamping.nl.

De organisatie hoopt op lachende gezichten tijdens het evenement.
Afbeelding
Peter Derk Wekx verlaat gemeente Alphen Nieuws 1 feb, 10:23
Afbeelding
AZC Synchroonzwemsters zijn kampioen Sport 31 jan, 15:42
Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Afbeelding
'Mijn oproep: wandelschoenen aan voor Oekraïne' Nieuws 31 jan, 10:58
Afbeelding
Gemeente Alphen pakt armoede aan Politiek 30 jan, 16:02
Afbeelding
Dit gebeurde er de afgelopen dagen: nieuws uit Nieuwkoop Nieuws 30 jan, 15:10
Afbeelding
Maxime Takken wint NK Veldrijden Sport 30 jan, 14:33
Afbeelding
Bouw Brede School in Benthuizen begint bijna: in april eerste heipaal in de grond Nieuws 30 jan, 14:01
Afbeelding
Calimero's bij Groene Hart Koerier Nieuws 30 jan, 13:21
Afbeelding
Hendrik Groen komt naar Theater Castellum Cultuur 30 jan, 11:04
Afbeelding
Pieter Sneeuw ontvangt een lintje Nieuws 30 jan, 09:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.