Kersverse kinderburgemeester Maud (met de ketting) met haar kinderwethouders.
Kersverse kinderburgemeester Maud (met de ketting) met haar kinderwethouders. (Foto: Rob Langerak)

Koudekerkse Maud mag zich de nieuwe Alphense kinderburgemeester noemen

Nieuws

KOUDEKERK / ALPHEN - De 11-jarige Maud van der Vliet uit Koudekerk is woensdag 29 juni verkozen tot Alphense kinderburgemeester. Zij volgt daarmee Safae Ahannay op, die deze functie het afgelopen jaar vervulde. Uit de dertig aanmeldingen waren zes kinderen bij een voorselectie uitgekozen. Hun ingezonden filmpjes zijn beoordeeld op motivatie, communicatieve vaardigheden en creativiteit. Na afloop van de selectiemiddag in het Alphense gemeentehuis kwam Maud als winnares uit de bus. De overige vijf worden wethouders in de kinderraad, die verder bestaat uit 24 raadsleden. 

Rob Langerak

Voorafgaand aan de selectie benadrukt burgemeester Liesbeth Spies, dat er voor kinderen steeds meer een vaste plek is. Zo is de afgetreden kinderraad een campagne tegen pesten begonnen, die met posters, ansichtkaarten en een videoclip officieel van start gaat.

Nadat alle aanwezige kinderen een eed hebben afgelegd, waarbij zij beloven een goede kinderraad te zijn, kijkt aftredend kinderburgemeester Safae terug op haar ervaringen in het afgelopen jaar. “Het was geweldig hoeveel ervaringen ik daarin heb opgedaan. Dat begon met de opening van het zangfietspad en ik heb ook gezwommen met Maarten van der Weijden. Het meest bijzonder vond ik het bijwonen van de dodenherdenking en verder ben ik blij dat wij de actie tegen pesten zijn gestart.”

Na haar succeswens aan de nieuwe kinderraad gaat de selectiemiddag voor haar opvolger van start. De kandidaten moeten daarbij laten zien wat zij in huis hebben door het uitvoeren van drie opdrachten: een interview voor camera, de huldiging van een sporter en een speech houden voor de kinderraad. Daarbij mogen de zes hun speerpunten uitdragen. Net zoals bij de oude raad, staan ook bij de nieuwe kandidaat-burgemeesters acties tegen pesten hoog op de lijstjes. Verder gooien het milieu (vooral zwerfafval) en de klimaatverandering, het tegengaan van discriminatie, veilig verkeer (meer zebrapaden en gevaarlijke rotondes) en speeltuinen waar ook oudere kinderen terecht kunnen, hoge ogen. Ocean uit Zwammerdam bijt het spits af en wil ook het sporten voor kinderen uit gezinnen onder de armoedegrens beter toegankelijk maken. De Alphense Sarah pleit voor sportkantines die bij de verkoop van etenswaren rekening houden met allergieën, komt op voor de integratie van gehandicapte sporters en wil meer doventolken bij evenementen.

Aan de jury, bestaande uit burgemeester Liesbeth Spies, raadslid Kirsti van Dam (D66), aftredend kinderburgemeester Safae Ahannay, de wijkagenten van Alphen Noord en een jongerenwerker van Participe, de lastige taak om uiteindelijk een keuze te maken. Dan mogen de zes kandidaten zich met de rug naar de raadszaal opstellen en tikt Safae bij Maud van der Vliet op de rug om de ambtsketen over te dragen en om te hangen. Floriene Futselaar, Alim Moaddine ,Dustin Pauw, Sarah Regtering en Ocean Wighert worden haar vijf kinderwethouders. Samen met de 24 raadsleden gaan zij het komend schooljaar viermaal vergaderen.

Na het ontvangen van de ambtsketen vertelt Maud, leerlinge van OBS De Rijnschans in Koudekerk, dat zij va binnen helemaal blij is met haar uitverkiezing. “Dat had ik helemaal niet verwacht. Ik vond de selectiemiddag erg pittig en was best zenuwachtig voor de speech, maar die ging toch wel goed.” Net als haar voorgangster wil zij zich inzetten om het pesten op school en op straat terug te dringen. “Daarnaast moet er wat worden gedaan aan gevaarlijke plekken voor kinderen in het verkeer en wil ik graag afvalprojecten stimuleren. Ik kan goed naar de mening van anderen luisteren, voordat ik een beslissing neem en denk dat ik kinderen goed met elkaar kan verbinden.”

Safae laat ondertussen nogmaals weten, dat zij het als oud-kinderburgemeester heel erg naar haar zin heeft gehad. “Of ik later nog eens terugkeer in de politiek? Wie weet wat er op mijn pad komt.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Metamorfose Reghthuysplein Nieuws 27 sep, 12:24
Afbeelding
Nieuwe vaccinatieronde Covid-19 loopt soepel op locatie Nieuwe Sloot Nieuws 27 sep, 09:00
Afbeelding
Start bouw van Nieuw Rein fase 2 Nieuws 26 sep, 16:51
Afbeelding
Oud-Boskoop staat er gekleurd op Nieuws 26 sep, 14:10
Afbeelding
Saman Amini’s Integratieplan in Castellum Cultuur 26 sep, 12:30
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 26 sep, 12:26
Afbeelding
Peter uit Aarlanderveen wint 147.000 euro Nieuws 26 sep, 11:52
Afbeelding
Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede Nieuws 26 sep, 11:17
Afbeelding
Vrijwilliger bij Repair Café: ‘Het is een uitdaging om dingen te repareren’ Nieuws 26 sep, 10:46
Afbeelding
Boskoopse Braderie ondanks wisselvallig weer drukbezocht Nieuws 26 sep, 10:26
Afbeelding
‘Wethouder Schotanus opent calorieëntrap bij Aquarijn’ Nieuws 23 sep, 16:12
Afbeelding
Diverse activiteiten in Wijkcentrum Swaenswijk Cultuur 23 sep, 16:01
Afbeelding
Zelfbewoningsplicht in Alphen is ingevoerd Nieuws 23 sep, 15:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief