Ruud Blom van Dick Blom Boomkwekerijen met zoutmeter bij het waterbassin op de kwekerij. Vinger aan de pols bij kwekers t.a.v. de waterkwaliteit: te zout water geeft schade aan de planten.
Ruud Blom van Dick Blom Boomkwekerijen met zoutmeter bij het waterbassin op de kwekerij. Vinger aan de pols bij kwekers t.a.v. de waterkwaliteit: te zout water geeft schade aan de planten. (Foto: Morvenna Goudkade)

Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’

Nieuws

REGIO – De extreme droogte houdt aan. Hoe zorgen we voor voldoende water? En hoe zorgen we dat het water niet te zout wordt? Kwekers, telers en akkerbouwers houden de vinger aan de pols, net als het waterschap van Rijnland.

Morvenna Goudkade 

Nu ook de komende week droog en warm zomerweer is voorspeld, wordt de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten gehouden. Er geldt een landelijke droogtecrisis, waarbij voor alle regio’s maatregelen zijn getroffen. In de Rijnland-regio wordt sinds 18 juli geen water meer ingelaten via de Hollandse IJssel bij Gouda vanwege verzilting. Er is een alternatieve route geopend voor zoet water via de Oude Rijn bij Bodegraven. Langs deze weg komt echter minder water binnen dan normaal, waardoor het niet mogelijk is om polders ‘door te spoelen’ en er alsnog verzilting optreedt. 

‘Slootwater nog niet op rantsoen’

Het zoutgehalte neemt dus wel wat toe, maar hoe erg is dat? Volgens de laatste update van de Zomermonitor van Rijnland, van 4 augustus, dreigen er problemen met de zoetwatervoorziening. “De algehele situatie rond het waterbeheer van Rijnland blijft precair”, zo stelt het waterschap. “De huidige alternatieve aanvoer en de huidige watervraag zijn nét in evenwicht. Elke mogelijke wijziging in de verdeling van zoet water leidt tot negatieve effecten.”

De Boskoopse kwekers maken zich nog niet teveel zorgen. Bij Dick Blom Boomkwekerijen vertelt accountmanager Ruud Blom (28) dat de situatie goed in de gaten wordt gehouden. Het bedrijf heeft als belangrijke teelt de Pernettya, oftewel parelbes. “Door het warme weer gedijen onze bessen heel goed; alles groeit harder hoor je in de hele sector. Normaal is het spannend om onze bessen mooi op kleur te hebben voor Plantarium (internationale handelsbeurs voor de boomkwekerij -red), maar dat gaat nu helemaal goed komen.”

Op de kwekerij is een groot waterbassin aanwezig, verplichte zaak bij het kweken in potten. Volgens Blom is er genoeg water voorhanden. “We houden de vinger aan de pols en meten zelf ook steeds het zoutgehalte, maar alles is nu nog onder controle.” Kweker Arno Vuyk aan het Rijneveld heeft geen bassin, hij is vollegrondskweker. “Ik wacht zo lang mogelijk met beregenen. Er blijven altijd restjes zout achter op de planten en dat kan zich ophopen. Voordeel is dat ik hier heel goede grond heb, luchtige veengrond met relatief veel vocht. Ik heb mijn drainage al maanden uitstaan en pomp geen water weg, maar laat het grondwater rondlopen, dat gaat nu nog goed. Ik kijk het per dag aan.” Bij hortensiaspecialist De Jong Plant wordt het zoutgehalte ‘standaard’ gemeten, vertelt Danny de Bruin. “De EC-meter is dagelijks in gebruik. We hebben ons bassin goed gevuld en gebruiken weinig oppervlaktewater. We hebben hier namelijk een grondwaterbron en daarmee kunnen we goed vooruit. Het water dat we gebruiken voor sproeien wordt weer gerecycled, zo zijn we aardig zelfvoorzienend.”

Voor akkerbouwers is water in deze periode enorm belangrijk. De gewassen op het land moeten worden beregend, anders mislukken de oogsten. De agrariërs zijn dan ook hard bezig op het land. Jan van Rijn uit Woubrugge is wel even bij de Trekkertrek in Koudekerk, laat hij weten, maar gaat daarna weer gauw terug naar de aardappelen. In Hazerswoude-Dorp is de familie Zegwaard er ook druk mee. Ewoud Zegwaard vertelt namens zoon Lennart, dat de aardappelen ‘constant’ beregend worden. “Dat is vanwege de droogte, anders doen we het niet. We hebben hier 60 hectare aardappelen en beregenen ‘s nachts, dan is er minder verdamping.” De akkerbouwer heeft geen eigen noodvoorziening voor water. “Wij beregenen met water uit de sloot, dat is nu nog niet op rantsoen. Hopen dat het zo blijft.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Werkzaamheden Vriezenweg begonnen Nieuws 28 sep, 11:51
Afbeelding
Gert-Jan Schotanus trots op sportende inwoners gemeente Alphen Nieuws 28 sep, 11:01
Afbeelding
Met Cool 2B Fit naar een gezondere leefstijl Sport 27 sep, 16:21
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor Hans van Selm Nieuws 27 sep, 14:37
Afbeelding
‘Wandelen is heerlijk, goed voor lichaam en geest’ Nieuws 27 sep, 14:03
Afbeelding
Metamorfose Reghthuysplein Nieuws 27 sep, 12:24
Afbeelding
Nieuwe vaccinatieronde Covid-19 loopt soepel op locatie Nieuwe Sloot Nieuws 27 sep, 09:00
Afbeelding
Start bouw van Nieuw Rein fase 2 Nieuws 26 sep, 16:51
Afbeelding
Oud-Boskoop staat er gekleurd op Nieuws 26 sep, 14:10
Afbeelding
Saman Amini’s Integratieplan in Castellum Cultuur 26 sep, 12:30
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 26 sep, 12:26
Afbeelding
Peter uit Aarlanderveen wint 147.000 euro Nieuws 26 sep, 11:52
Afbeelding
Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede Nieuws 26 sep, 11:17
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief