Fabienne kende veel tegenslagen, maar is nu sterker dan ooit tevoren

Nieuws
Fabienne heeft geen gemakkelijk leven gehad, maar is ze nu yogalerares.
Fabienne heeft geen gemakkelijk leven gehad, maar is ze nu yogalerares. (Foto: Fabienne Hederik)

BENTHUIZEN - De in Benthuizen woonachtige Fabienne Hederik (37) heeft niet altijd een gemakkelijk leven gehad. Ze had een moeilijke jeugd, scheidde van haar eerste vriend, had twee vroeggeboortes en een dochter met leukemie. Fabienne werkte tot eind vorig jaar nog in de accountancybranche. Ze heeft echter het roer omgegooid en werkt nu als yogalerares. “Yoga moet je zien als een Apk-keuring van jezelf.”

Bart van der Spek

De zachtaardige Fabienne houdt het kort als als het over haar jeugd gaat. “Die was niet gemakkelijk. Ik kon wel goed leren.” Dat ze een goed stel hersens heeft, blijkt uit haar schoolresultaten. De havo rondt ze in vijf jaar af en daarna gaat ze naar het hbo. Daar studeert Fabienne accountancy, wat ze binnen vier jaar afrondt. Er komt een volgende uitdaging. Ze is net gaan samenwonen als ze zwanger blijkt te zijn van haar dochter Celeste. “Ze was een cadeau.”

Enorme dreun

Maar even later volgt een klap. “Ik scheidde van de vader van Celeste. Hoewel we als vrienden uit elkaar gingen, was dat natuurlijk erg zwaar.” Na twee jaar volgt een enorme dreun. “Celeste bleek leukemie te hebben. Dat was op zijn zachtst gezegd natuurlijk geen leuke tijd: je staat met je rug tegen de muur.” Het is in die periode dat ze voor het eerst in aanraking komt met yoga. “Ik deed dat om te ontspannen en raakte er verslaafd aan.” De basis van haar huidige werk is daar gelegd.

Gelukkig leert ze iets later haar huidige man Mark kennen. Ze lijken een voorspoedige toekomst te hebben. “Ik kreeg mijn tweede dochter Nova, het eerste kindje met Mark.” Helaas volgen een paar vreselijke gebeurtenissen. “Ik kreeg een vroeggeboorte met 15 weken en later nog een vroeggeboorte met 20 weken.” 

Als klap op de vuurpijl loopt ze ook nog een trombosebeen op aan haar rechterbeen.” Ik belandde daardoor in een zwart gat: de optelsom van al die tegenslagen was te veel. Ik kwam in de ziektewet terecht.”

Yoga-opleiding

Helemaal stilzitten doet ze ook niet. “Ik ging in Amsterdam een yoga-opleiding doen om te werken aan mezelf. Ik las boeken en deed oefeningen waarbij ik verder de diepte inging. Halverwege de opleiding dacht ik: hier ga ik mijn werk van maken. Ik ga ontspanning doorgeven.” Fabienne werkt op dat moment al 15 jaar in de accountancybranche. “Exacte vakken lagen me lekker op de middelbare school. Cijfertjes zijn helder: je hebt maar 1 uitkomst. Ik heb onder meer bij ABN Amro gewerkt, bij een advocatenkantoor en een bekend bureau.”

Ze gooit het roer definitief om en richt in januari dit jaar haar bedrijf MINDPIECE op. “Ik kan mensen op hun gemak stellen: daar heb ik drie woorden voor nodig. Ik neem mijn eigen ervaringen mee. Tegelijkertijd houd ik ervan met beide benen op de grond te blijven staan. Ik heb nu 50 deelnemers.”

Ook op persoonlijk gebied gaat het Fabienne voor de wind. “Met de vader van Celeste heb ik goed contact: we zien elkaar regelmatig, zoals op verjaardagen. Celeste zelf is ook helemaal hersteld. Ze heeft één keer per jaar controle en gaat nu naar de middelbare school.”

Fabienne staat met beide benen op de grond.