Zelfbewoningsplicht in Alphen is ingevoerd

Nieuws
Mogelijke woningen in Alphen.
Mogelijke woningen in Alphen. (Foto: Archief)

ALPHEN - In Nederland is een groot tekort aan woningen, ook in de gemeente Alphen. De gemeente is naar eigen zeggen hard bezig om voor iedereen voldoende betaalbare woningen te bouwen. Vervolgens moeten deze huizen ook bij de juiste personen terecht komen.

Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om bij nieuwbouwwoningen met een prijs onder de NHG-grens een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding in te voeren. De nieuwe regels liggen ter inzage voor inspraak van 29 september tot 10 november.

Hoe werkt het?

Een zelfbewoningsplicht betekent dat de eigenaar (met eventuele gezinsleden) voor de duur van minimaal vijf jaar zelf in de koopwoning moet wonen. Er mag dus niet iemand anders in wonen. Een anti-speculatiebeding heeft als doel dat de koopwoningen betaalbaar blijven. Gedurende vijf jaar is (door)verkoop van een woning niet toegestaan. Er is een aantal ontheffingsvoorwaarden. Je kunt denken aan een scheiding of het overlijden van de eigenaar. Notarissen controleren deze regels bij de verkoop van een woning. Voor opkoopbescherming bij bestaande woningen maakt de gemeente Alphen nog een aparte beleidsregel. De verwachting is dat de regels eind dit jaar /begin volgend jaar ingaan.