Menno van Doorn is er voor alle Alphenaren die hulp nodig hebben.
Menno van Doorn is er voor alle Alphenaren die hulp nodig hebben. (Foto: Joost Mooij)

Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Met een diaconale middag op zaterdag 1 oktober neemt De Lichtkring van 15.00 tot 17.30 uur een voorproefje op de ‘Internationale dag van Armoede’. “Als Diaconie, een onderdeel van de Protestantse kerk aan de Amerikalaan 91, zijn we er voor mensen die financiële ondersteuning nodig hebben”, zegt voorzitter Menno van Doorn. “Die ondersteuning bieden we op verschillende manieren en samen met veel andere organisaties.”

Rijk Huisman

“We zijn er voor alle Alphenaren”, laat Van Doorn verrassend weten. “Wie een financiële hulpvraag heeft kan bij ons terecht. Als het nodig is verwijzen wij door naar een van de vele organisaties waar we contacten mee hebben. We zijn vooral preventief bezig en werken eropaan dat mensen niet in armoede terecht komen of zelfs een beroep moeten doen op de gemeentelijke schuldhulpverlening.”

Stille hulp

De Diaconie werkt op basis van vertrouwelijkheid. “Zelf noemen we dat ‘stille hulp’. De diaconieën kunnen niet alleen adviezen geven, maar beschikken ook over financiële middelen die ingezet kunnen worden. In een gesprek moet duidelijk zijn wat de vraag achter de vraag is en hoe iemand het beste kan worden geholpen. Een onverwachte nota die niet kan worden betaald zorgt voor de nodige stress en als wij die weg kunnen nemen, door bijvoorbeeld de betaling tijdelijk voor onze rekening te nemen, is dat al winst.”

Van Doorn laat zich niet voorstaan op successen die de Diaconie met deze aanpak heeft geboekt, maar weet wel waar deze vaak aan te danken zijn. “Bij veel organisaties staan diaconieën bekend als ‘de helper waar geen helper is’ en is het duidelijk dat er geen sprake is van eigen belang. Omdat er minimaal diakenen betrokken zijn bij een aanvraag kunnen we slagvaardig en besluitvaardig zijn.

‘Er gebeurt veel achter de schermen’

De interne lijnen zijn kort en zo nodig schakelen we een andere organisatie in. Via het Diaconaal Platform Alphen (D.P.A.) beschikken we over een groot netwerk. Bovendien kunnen we via het D.P.A., waar zo’n 24 Alphense kerken en geloofsgemeenschappen bij betrokken zijn, kennis en ervaring uitwisselen. Dat is echt heel bijzonder.”

Helpende hand

De Diaconie biedt niet alleen financieel een helpende hand. Van Doorn geeft een actueel voorbeeld: “Voor vluchtelingen uit Oekraïne had de gemeente een aantal ledikantjes nodig. Hiervoor deed zij een beroep op het D.P.A. en binnen vier dagen was alles geregeld. Er gebeurt veel achter de schermen.”

De Lichtkring houdt de middag, maar geeft vooral organisaties uit haar netwerk de gelegenheid om zich te presenteren. “De Voedselbank, de Kledingbank, de Penitentiaire Inrichting en Oikocredit Nederland zijn direct betrokken bij het onderwerp ‘geldzaken’. Hetzelfde geldt voor Vrijwillige Ouderen Adviseurs van de Protestant Christelijke Ouderenbond en zij betrekken ook collega’s van andere bonden in hun presentatie. Ook wordt de rol van onder meer de gemeente Alphen, het Gilde, stichting Geldzorg en de Papierwinkel belicht.” 

‘We zijn er voor alle Alphenaren’

Wie belangstelling heeft voor het werk van de Hospice, Mantelzorg, stichting Gered Gereedschap, stichting Nieuwe Alphenaren, Amnesty International, IVN, Micha cursus, de kledingketting van het Groene Kerk Café, wijktuin De Alphense Wetering in Kerk en Zanen, Moldavië-project Bethanië, stichting Desta Ethiopië en de presentatie / verkoop van producten uit Moldavië, is bij de Lichtkring aan het juiste adres.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar Oranje 6 dec, 13:08
Afbeelding
Nu anderhalf uur parkeren zonder betalen in Alphen Nieuws 6 dec, 08:54
Afbeelding
Tip: de lekkerste oliebollen van Alphen aan den Rijn 2022 vind je hier! Algemeen 5 dec, 16:29
Afbeelding
Netwerkborrel met nominaties: wie maakt kans op VOAward? Nieuws 5 dec, 15:35
Afbeelding
Midwinter Fair in het Archeon Cultuur 5 dec, 14:34
Afbeelding
Dolfijnen op Curaçao moeten Jayden meer zelfvertrouwen geven Nieuws 5 dec, 13:38
Afbeelding
Carbidschieten tijdens de jaarwisseling Nieuws 5 dec, 11:41
Afbeelding
Opknapbeurt speelplekken Nieuwkoop gereed Nieuws 5 dec, 11:09
Afbeelding
Beter fris op de Nieuwkoopse winterbraderie dan de hitte op de zomerse editie Nieuws 5 dec, 10:56
Afbeelding
Volgende stap aanpak bodemdaling in drie polders in Kaag en Braassem Nieuws 5 dec, 09:56
Afbeelding
‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren uit het Groene Hart Nieuws 5 dec, 08:55
Afbeelding
Grote Clubactie: opbrengst bijna 13 miljoen euro Nieuws 1 dec, 11:41
Afbeelding
Kerstmarkt voor goed doel in Ter Aar Nieuws 1 dec, 10:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief