Fried Logeman: ‘De inloopavonden zijn altijd een groot succes. Wij hopen ook nu weer op een grote opkomst.'
Fried Logeman: ‘De inloopavonden zijn altijd een groot succes. Wij hopen ook nu weer op een grote opkomst.' (Foto: Marieke Roggeveen)

‘Maak kennis met Nieuwe Alphenaren die uit verre landen komen’

Nieuws

ALPHEN – Stichting Nieuwe Alphenaren houdt na twee jaar in samenwerking met Kwadraad maatschappelijk werk op zaterdag 15 oktober weer een inloopavond in theater Castellum. Tijdens deze inloopavond kunnen inwoners van de gemeente Alphen kennismaken met Nieuwe Alphenaren: vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en in de gemeente wonen.

Marieke Roggeveen

Stichting Nieuwe Alphenaren is opgericht in januari 2016 en koppelt vrijwilligers (maatjes) aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). Dit om hen zo op weg te helpen naar een snellere integratie in de Nederlandse samenleving. Gedurende maximaal een jaar heeft een maatje wekelijks contact met een statushouder om hem/haar te helpen met dagelijkse vragen waarbij als vanzelf ook Nederlandse gewoonten en gebruiken langskomen. Verder houdt Stichting Nieuwe Alphenaren gezamenlijke ontmoetingen en uitjes voor statushouders en vrijwilligers.

Mooie contacten

“Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn sinds de oprichting al 430 vluchtelingen en hun gezinnen geholpen in de regio Alphen, Boskoop, Benthuizen, Koudekerk en Hazerswoude”, vertelt secretaris Fried Logemann. “Van hen zijn nog 60 koppelingen actief. Wij zijn heel blij met dit resultaat, maar het aantal statushouders blijft stijgen. Meer hulp is dus hard nodig. In het begin bestonden de statushouders voor 2/3 deel uit Syriërs. Nu is dit de helft. Verder zijn er statushouders uit zo’n tien andere landen. 

‘Wij zijn heel blij dat er weer een inloopavond is’

De wekelijkse gesprekken met een maatje helpen de statushouders echt bij het inburgeren in hun nieuwe omgeving; ook leren ze van elkaars culturen en gewoontes en ontstaan er soms mooie contacten.”

Completer

In de afgelopen jaren zijn er diverse inloopavonden in buurtcentra en in Castellum gehouden, en waren er uitstapjes naar Avifauna en Archeon voor de statushouders met hun kinderen. Dit om de onderlinge contacten completer te maken. “Ook hebben we meerdere keren een boottocht door het Groene Hart op touw gezet om de statushouders meer van hun nieuwe woonomgeving te laten zien”, vervolgt Logemann. “Tijdens de inloopavonden ontmoeten statushouders en wijkbewoners elkaar in een ontspannen sfeer.

‘Maak kennis met nieuwe Alphenaren’

Ook zijn er muzikale optredens en heerlijke hapjes waar de statushouders zich vrijwillig voor inzetten. Wij zijn heel blij dat we nu weer een inloopavond kunnen houden.”

Inloopavond

Eén van de bands die tijdens de inloopavond optreedt, is het beroemde Orchestre Partout. Deze band bestaat uit (voormalige) vluchtelingen die door henzelf aangedragen muziek spelen: van stampende Koerdische dansen tot omfloerste Syrische ballades. Zowel de bezetting als het repertoire is continu in beweging, waardoor het geheel in zekere zin een actuele afspiegeling is van wat er gaande is in de wereld. “De inloopavonden zijn altijd een groot succes”, besluit Logemann “Wij hopen ook nu weer op een grote opkomst. De toegang is gratis en tegen alle Alphenaren zou ik willen zeggen: Maak kennis met nieuwe Alphenaren die uit verre landen komen. Zij hebben dezelfde behoeften en wensen als Nederlanders en wonen ook bij u in de buurt. Leer ze kennen, leer over elkaars culturen en andere interessante zaken, en geniet van de optredens en de heerlijke hapjes.”

Zaterdag 15 oktober van 19.30 tot 22.00 uur: Inloopavond Nieuwe Alphenaren in Castellum Theater. 

www.nieuwealphenaren.nl.

Een impressie van een eerdere inloopavond

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Scholier naar Oude Raadshuis Nieuws 25 nov, 14:01
Afbeelding
Rampjaar 1672: expositie en verteltheater in de bibliotheek Cultuur 25 nov, 13:27
Afbeelding
Op-en-top kerst met Snowponies in Castellum Cultuur 25 nov, 12:44
Afbeelding
Meedenken over centrum Ter Aar Politiek 25 nov, 11:35
Afbeelding
Burgemeester Liesbeth Spies reikt eerste jeugdlintjes uit Nieuws 25 nov, 11:03
Afbeelding
Bridgen bij Boskoopse Bridge Club Nieuws 25 nov, 10:53
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief