Nieuwkoop geeft subsidie voor groen dak

Nieuws
De gemeente Nieuwkoop gaat met de nieuwe subsidie Groene Daken bijdragen aan de kosten voor het aanleggen van een groen dak.
De gemeente Nieuwkoop gaat met de nieuwe subsidie Groene Daken bijdragen aan de kosten voor het aanleggen van een groen dak. (Foto: Archief Rodi Media)

NIEUWKOOP - De gemeente Nieuwkoop gaat met de nieuwe subsidie Groene Daken bijdragen aan de kosten voor het aanleggen van een groen dak. “Naar voorbeeld van de omliggende gemeenten hebben we deze subsidie ingesteld. Naast alle maatregelen om energie te besparen, zetten we ook in op klimaatadaptatie en biodiversiteit”, vertelt wethouder Tom de Kleer.

De Kleer vervolgt: “Groene daken slaan regenwater op en bieden een leefomgeving voor insecten. Met deze subsidie ondersteunen we inwoners en ondernemers die hier stappen in willen zetten.”

Inwoners en vereniging van eigenaren (VvE’s) kunnen na het aanleggen van een groen dak tot maximaal € 500 terugkrijgen en bij bedrijven is dit tot maximaal € 5.000. Subsidie aanvragen is mogelijk tot en met 31 december 2024 of tot het subsidiebedrag van € 50.000 op is. 

Voordelen

Een groen dak levert volgens de gemeente veel voordelen op:

Een huis of schuur is minder warm in de zomer en minder koud in de winter. 

Het dak gaat langer mee omdat het beter beschermd is tegen extreme weersomstandigheden.

De planten op een groen dak slaan regenwater op; dit belast het riool minder bij (heftige) regenbuien. 

Het is een fijne plek voor allerlei nuttige insecten, zoals vlinders en bijen.

Het zorgt voor een schonere lucht.

Subsidie aanvragen

De subsidie kent een aantal voorwaarden, zoals dat het pand binnen de grenzen van de gemeente Nieuwkoop ligt. Alle voorwaarden staan op www.duurzaam-nieuwkoop.nl/subsidie-groene-daken. Hier staat ook het aanvraagformulier.