Afscheid van oude scheepswerf: ‘Veel herinneringen’

Nieuws
Laatste bezoek aan Scheepswerf De Vooruitgang en Verschuur Olie in Alphen: vlnr Hanny en Leo Streng, Ramona Dagevos en Teun de Jong.
Laatste bezoek aan Scheepswerf De Vooruitgang en Verschuur Olie in Alphen: vlnr Hanny en Leo Streng, Ramona Dagevos en Teun de Jong. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN - Zoveel herinneringen! Langs de Oude Rijn in Alphen stonden vroeger een bloeiende scheepswerf en daarna een oliehandel. De bedrijven zijn allang weg, de gebouwen staan er nog, maar worden binnenkort gesloopt voor nieuwbouw. Zaterdag konden belangstellenden afscheid nemen van de plek. Met veel verhalen over vroegere tijden. 

Morvenna Goudkade

Zaterdagmiddag lopen wat mensen buiten over het terrein aan de Steekterweg in Alphen. Herinneringen ophalen aan wat vroeger Scheepswerf De Vooruitgang was en Verschuur Olie. Schepen worden er niet meer gebouwd en ook geen olie opgeslagen. Maar de bedrijvigheid van toen, daar weet bezoeker Teun de Jong (66) nog alles van. “Ik ben op 24 april 1977 gaan werken bij Verschuur Olie”, vertelt de Alphenaar. “De scheepswerf was toen net gestopt. Ik heb er 35 jaar gewerkt, als monteur. Tankboten kwamen hier olie brengen, die werd opgeslagen op het terrein en daarna met tankwagens naar de klanten gebracht.” 

Hij kent de plek al zijn hele leven, zegt De Jong. “Elke dag op weg naar school, kwam ik langs de scheepswerf.” Toen hij hoorde dat de gelegenheid werd geboden voor een laatste bezoek, aarzelde hij geen moment. “Ik wil het nog één keer bekijken. Ik ben niet emotioneel, maar ik heb hier zoveel jaren gewerkt, het is wel een bijzondere plek. Veel herinneringen.”

Hanny en Leo Streng komen ook afscheid nemen, zij wonen vlakbij, net als De Jong. Ramona Dagevos (39) woont tegenwoordig in Boskoop, maar groeide op langs de Oude Rijn, aan de overkant van het water. “Zie je daar die huizen? Daar woont mijn moeder nog steeds, mijn vader is helaas overleden. Hij was een collega van Teun. Mijn vader ging elke dag met zijn roeibootje naar de overkant, naar zijn werk.” De Jong herkent dit wel. “Zelf had ik een motorbootje. Onze bootjes lagen hier aan de zijkant, dan stapten we zo de wal op.” Hij vertelt het gezelschap hoe het er toen uitzag, wijst waar de tankboten aanmeerden en toont de oude laadinstallatie.

‘Ik wil het nog één keer bekijken’

Binnen in de gebouwen staat Bert Boeters (68), voorzitter van bewonersvereniging Onder De Hefbrug, en organisator van de afscheidsdag. Samen met medevrijwilligers ontvangt hij belangstellenden. “Vanuit onze vereniging hebben we de buurt aangeschreven”, vertelt Boeters. “Er zijn al zo’n 75 mensen langsgekomen. Ook de voormalige eigenaren van de scheepswerf, de familie Boot, zijn langs geweest.” 

De open dag is ondersteund door de gemeente en in samenspraak met projectontwikkelaar SpaceToLive, die hier nieuwbouwwijk SteekterOever gaat bouwen. Ontwikkelaar Hugo Valk is ook aanwezig. “Het plan is om in augustus te gaan slopen. Daarna gaan we zo snel mogelijk met de nieuwbouw beginnen.” Het nieuwe wijkje krijgt een tastbare herinnering aan het scheepvaartverleden, vertelt hij. “In het oude kantoor van de scheepswerf is een gebrandschilderd raam te zien, ter ere van het 100-jarig bestaan: 1851-1951. In overleg met de familie Boot krijgt dit raam een plek in de wijk. Er komt een parkje, waar we dit zullen plaatsen.”

Intussen is de familie De Kwaasteniet klaar met de bezichtiging. De kinderen, Vladimir (10) en Robin (8), vonden het bezoek superinteressant. “Het was net ‘wie is de mol’, spannend zo’n oud gebouw”, roept Vladimir. Robin is overal binnen geweest, vertelt ze. “De kelder was het griezeligst, donker met allemaal spinnenwebben. En op zolder waren hele kleine raampjes.” De familie vertrekt op de fiets naar huis. “Leuk om het gezien te hebben.” Bert Boeters en zijn medebestuursleden ruimen binnen de boel weer op. Tijdens de open dag hebben ze een diapresentatie gehouden en veel informatie gegeven. “We zijn blij dat er zoveel mensen zijn gekomen.”

Bert Boeters, organisator van de afscheidsdag, in het oude kantoor van Scheepswerf De Vooruitgang, met gebrandschilderd raam.