Vrijwilliger Ria Langeveld: ‘Iets is eerder geschiedenis dan je denkt’

Nieuws
Ria Langeveld: ‘De Historische Vereniging is voor Alphen aan den Rijn een onmisbare vereniging’
Ria Langeveld: ‘De Historische Vereniging is voor Alphen aan den Rijn een onmisbare vereniging’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Marieke Roggeveen 

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee?

ALPHEN – Ria Langeveld is vrijwilliger bij de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn (HVA). “Hier ben ik in 2002 begonnen”, vertelt Ria, “nou, eigenlijk ben ik er toen in gerold. Tijdens een boottocht van de HVA voeren we langs de plek bij Gouwsluis waar ik ben geboren en getogen. Ik begon hier spontaan iets over te vertellen en voor ik het wist, hield iemand mij een microfoon voor en werd ik uitgenodigd om er nog wat meer over te vertellen. Omdat ze op dat moment op zoek waren naar nieuwe stadsgidsen, en ik altijd al veel interesse had in de geschiedenis van mijn geboorteplaats, werd ik stadsgids en heb ik later nog enkele andere functies opgepakt.”

Historische Vereniging

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat een aantal enthousiaste Alphenaren met interesse in de lokale geschiedenis de HVA oprichtten, met als doel: het onder de belangstelling brengen van de geschiedenis van Alphen aan den Rijn en haar bevolking. Dit doet de vereniging door voorwerpen, documenten en foto’s, die belangrijk zijn voor de plaatselijke geschiedenis, te verzamelen, te bewaren en beschikbaar te stellen voor onderzoek. 

De lokale geschiedenis wordt alleen maar interessanter en groter

In haar 75-jarige geschiedenis is de vereniging gegroeid van 50 naar ruim 900 leden, die vier keer per jaar het verenigingsblad ‘De Viersprong’ ontvangen. In verenigingsgebouw ‘De Vergulde Wagen’ aan de Van Boetzelaerstraat, waar ook de Erfgoedwinkel is gevestigd, worden regelmatig exposities gehouden. Verder helpt de werkgroep genealogie in de studiezaal graag bij onderzoek naar voorouders, en worden er regelmatig sprekers uitgenodigd voor een lezing over de geschiedenis van Alphen of een thematische historische lezing.

Onmisbare vereniging

“De HVA is voor Alphen een onmisbare vereniging”, vervolgt Ria, “niet alleen voor kennisoverdracht, maar ook als ‘plek’ om geschiedenis op te halen en op te slaan. Wij zijn altijd blij als mensen na het leegruimen van hun ouderlijk huis met historische voorwerpen, documenten en foto’s bij ons komen, met de vraag: ‘Wat doen wij hiermee?’ Wij bewaren deze spullen graag in ons archief om later weer te kunnen gebruiken voor onderzoek en/of voor één van onze exposities.” Ria werkt met veel plezier in de hechte vrijwilligersgroep en is inmiddels overal inzetbaar. Mede voor haar vrijwilligerswerk voor de HVA, is Ria tot haar grote verrassing in april benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Naast de voldoening die ik krijg van mijn vrijwilligerswerk, ben ik dankbaar dat dit op deze manier wordt gewaardeerd.”

Lokale geschiedenis

De voldoening haalt Ria vooral uit reacties van bezoekers. “Bijvoorbeeld als we iemand op weg hebben geholpen bij het uitzoeken van zijn stamboom, of als een bezoeker van een expositie in het gastenboek schrijft: ‘Veel herinneringen komen weer boven. Heel waardevol en geweldig leuk om te zien!’ De huidige expositie ‘Hooftstraat - Koopstraat’ is nog tot en met augustus te bekijken. Zolang mijn gezondheid het toelaat, ga ik door met mijn vrijwilligerswerk bij de HVA. De lokale geschiedenis wordt alleen maar interessanter en groter. Zoals wijk Ridderveld, waar in de jaren zestig de eerste woningen zijn gebouwd... Iets is eerder geschiedenis dan je denkt!”

www.histveralphenadrijn.nl