Rommelroute met overtollige spullen: ‘Groot succes’

Nieuws
Michelle Poldermans (midden) verkoopt Nijntje-spullen aan Ank Verheul. Links Tineke Poldermans met kleinzoon Joey.
Michelle Poldermans (midden) verkoopt Nijntje-spullen aan Ank Verheul. Links Tineke Poldermans met kleinzoon Joey. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Het leek wel de vrijmarkt op Koningsdag, maar dan door het hele dorp verspreid. In Boskoop waren zondag overal kleedjes, stalletjes en kraampjes, in voortuinen, op stoepjes en opritten. De tweede editie van Rommelroute Boskoop trok 155 deelnemers en nog veel meer bezoekers.

Morvenna Goudkade

Op de Voorofscheweg zijn Michelle Poldermans (32) en haar moeder Tineke Poldermans (64) lekker bezig. De voortuin staat vol met spullen voor de verkoop. Dochter Michelle doet samen met haar moeder mee aan de Rommelroute, op het woonadres van moeder Tineke. Joey (3), zoontje van Michelle, helpt ook een handje mee. “Ik zag het voorbij komen op Facebook en het leek me leuk om mee te doen”, vertelt Michelle. De meeste spullen komen bij haar vandaan, zo blijkt. “Heel veel kinderspeelgoed.” Tineke wilde ook meedoen en beschikt over een voortuin in het centrum, vandaar de keuze om samen mee te doen. 

‘Je komt van je overtollige spullen af en een ander is er blij mee’

“De belangstelling? Echt wel oké”, zegt Michelle. “Er is al heel veel verkocht en we hebben al een paar keer aangevuld. Natuurlijk reken je kleine prijsjes, maar op deze manier kom je wel van overtollige spullen af. En een ander is er weer blij mee.” Dat blijkt, want Ank Verheul uit Alphen maakt graag gebruik van het aanbod. In het zonnetje snuffelt ze tussen de koopwaar en schaft wat Nijntje-spulletjes aan. De Alphense is op de fiets, want het is lekker weer. 

‘We zijn helemaal enthousiast, we doen volgende keer weer mee’

Een stukje verderop, op de Parklaan, is ook veel animo voor de Rommelroute. Amanda en Derrick Martina doen mee in hun voortuin. “Voor mij was het last-minute”, vertelt Amanda. “Ik dacht eerst dat ik zondag niet kon. Maar we hebben ons nog gauw aangemeld en het is een groot succes, mag ik wel zeggen. Het is heel gezellig en ik heb al voor 220 euro verkocht, toch een leuk bedrag.” Ze hebben vooral kleertjes in de verkoop, waar de kinderen Félicia en Joshua uit zijn gegroeid. En wat speelgoed. “Het is onze eerste keer, maar we zijn helemaal enthousiast. We doen de volgende keer weer mee.” Buurtjes Mark en Joannet Peeters komen ook een kijkje nemen, met hun dochter Isabeau. “Het is ook een sociaal gebeuren in de straat”, vindt Mark. “Mensen maken een praatje, buren komen nader tot elkaar.”

De Rommelroute is een initiatief van Bianca Engelbert en Joyce van der Bas, die zelf ook meedoen. “Bianca is er vorig jaar mee gestart”, vertelt Joyce. “Zij komt uit Zeeland, waar de Rommelroute heel bekend is. Bestaat het hier ook, vroeg ze. Nee dus, toen is ze ermee begonnen. Ik zit inmiddels ook in de organisatie.” Vorig jaar september was de eerste editie, met 70 deelnemers. “Dit jaar zijn de deelnemers meer dan verdubbeld. Er is heel veel animo voor. En de bezoekers komen overal vandaan: we hebben al mensen gesproken uit Arnhem, Amsterdam, Alkmaar, noem maar op. De Rommelroute Boskoop heeft overal op websites en facebookpagina’s gestaan en mensen door het hele land heen hebben dat gezien.” 

Deelnemers zijn zelf ook gevraagd om het te promoten, vertelt Van der Bas. “Zeker als je wat meer ‘achteraf’ woont, is het slim om het te melden. Gooi het in de straatapp, zet het op Facebook of Instagram. Alle officiële deelnemende adressen zetten wij in de routes op de website, maar een beetje extra promotie is niet verkeerd.”

Op de Parklaan hebben ze geen last gehad van onbekendheid, zo laten de bewoners na afloop weten. ‘’Mensen kwamen op de fiets of met de auto, het was hartstikke druk.”