Poëzie in de hoofdrol in Alphen: ‘Heel blij mee’

Nieuws
Dichtersmanifestatie op de Oude Rijn in centrum Alphen, met onthulling van het bruggedicht op de Alphensebrug.
Dichtersmanifestatie op de Oude Rijn in centrum Alphen, met onthulling van het bruggedicht op de Alphensebrug. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN - Poëzie in de hoofdrol, afgelopen zaterdag in het centrum van Alphen. Niet alleen werd daar het bruggedicht op de Alphensebrug officieel onthuld, ook werd het gedicht live voorgedragen op het water en was er een podium voor nog veel meer dichters. Een boek met alle bruggedichten is inmiddels te koop.

Morvenna Goudkade  

Het is zonovergoten als zaterdag de brugmanifestatie begint. In de Oude Rijn, voor restaurant Proto, ligt een grote sloep met daarin een aantal hoofdpersonen. Vanuit de sloep heb je vol uitzicht op de Alphensebrug, met gedicht aan de onderzijde. Als de brug opengaat, wordt het gedicht zichtbaar voor mensen die voor de brug wachten. Een idee van de Alphense Silvana Spee is met veel inzet uiteindelijk gerealiseerd. Spee bedacht hoe leuk het zou zijn om de wachttijd voor de brug te verbreken met een gedicht. Zij is een van de genodigden in de boot. Ook aan boord Bart Oppenheimer die het ontwerp van het bruggedicht maakte en Jiske Foppe van Stichting de Zoek naar Schittering. En wethouder Anouk Noordermeer, die spreekt over een ‘belangrijk bewonersinitiatief, wat tot iets heel moois heeft geleid’.

Op de kade staat het inmiddels vol met belangstellenden, waaronder veel mensen die hebben meegedaan aan de bruggedicht-wedstrijd. Alle deelnemers zijn voorafgaand aan de onthulling benaderd, ook voor het speciale ‘Dichterbij de Alphensebrug’ dat meteen bij de onthulling wordt gelanceerd. In het boek de gedichten van de overige deelnemers aan de dichtwedstrijd. Een aantal van hen zal hun gedicht live voordragen op het dichters podium. 

‘Allemaal dezelfde droom: gedicht op de brug’

Zover is het nog niet, want eerst volgt de onthulling met dichteres Kimm Mulder die het winnende bruggedicht schreef en de Alphense stadsdichter Lars Ferwerda. Zij arriveren per boot en daarvoor moet eerst de Alphensebrug nog open. Als dat gebeurt, waarbij het bruggedicht vol in beeld komt, stoomt de boot met Mulder en Ferwerda op richting onthulliingsplek. Mulder leest haar gedicht op over het water en wordt daarna omhelst door Anouk Noordermeer. Ook Lars Ferwerda leest een gedicht. Daarna is het aan de overige deelnemers om hun podium te pakken, terwijl Mulder stralend wordt begroet door vrienden en bekenden. Ze woonde 14 jaar in Alphen, tegenwoordig in Zwijndrecht. “Maar Alphen heeft een speciaal plekje in mijn hart”, vertelt Mulder. 

Over de bijeenkomst is ze enthousiast. “Deze happening is als champagne, zo feestelijk zo bruisend. Echt een moment dat alles samen komt.” Ze voelt zich erg verbonden met de andere dichters, zegt Mulder. “We hebben allemaal dezelfde droom gehad, een gedicht op de brug. Dat mijn gedicht daar staat vind ik heel bijzonder? Trots? Nee, vooral dankbaar. Ik voel me een beetje een mazzelaar.” Stadsdichter Lars Ferwerda is ook blij. “Heel fijn dat er zo’n grote opkomst is. Toen we zo in de boot kwamen aanvaren en toegejuicht werden, voelde ik me net Sinterklaas, haha.”

Intussen worden gedichten voorgedragen. In totaal waren er 136 inzendingen voor de dichtwedstrijd voor het bruggedicht. Een van de deelnemers is Woes Ploum. “Ik schreef ‘In het Reine’ omdat ik nog een appeltje te schillen had met die brug”, verklaart Ploum, onder algemene hilariteit. Tegenwoordig is hij gemeentedichter van Lansingerland, maar als scholier in Alphen stond hij ‘heel vaak’ voor de brug. Hij krijgt applaus en maakt op het podium weer plaats voor de volgende dichter. Kimm Mulder vindt het fantastisch: “Geweldig om dit met elkaar te doen. Zelf ben ik heel blij dat poëzie hier vandaag in de hoofdrol staat. Poëzie in de openbare ruimte, toegankelijk voor iedereen.”

Het bruggedicht is officieel onthuld.