Iedereen is winnaar en vermaakt zich goed bij het ARC-Heitingatoernooi

Nieuws
Drukte in het Funpark!
Drukte in het Funpark! (Foto: Rob Langerak)

Alphen - Hoewel de meeste Alphenaren er gehoor aan hadden gegeven om op de fiets te komen, was er op de parkeerplaats bij de voetbalvelden van ARC ook amper nog een vrije plek te vinden. Geen wonder, want in het Hemelvaartweekend, kwamen bij de 16e editie van het ARC-Heitingatoernooi ongeveer 1.900 kinderen, verdeeld over 196 teams, in actie. Dankzij het mooie weer en de bijna 350 vrijwilligers verliep het ook dit jaar vrijwel vlekkeloos. Daarbij is elke deelnemer winnaar, want voor iedereen is er een medaille en een cadeautje als herinnering.

Door: Rob Langerak.

Vrijwel alle jeugdteams tussen de 8 en 13 jaar van het organiserende ARC komen op het toernooi in actie. Daarnaast zijn er veel verenigingen uit omliggende plaatsen, maar ook uit Flevoland en Noord-Brabant, zoals FC Almere en Waterwijk uit de eerstgenoemde provincie en DBN’22 (Den Bosch) en Willem II (Tilburg) uit het Brabantse land. Op de eerste dag spelen de teams van onder de dertien en twaalf jaar, op vrijdag de O11 en O10 en op de slotdag de jongste groep van onder 8 en 9 jaar. Bij deze laatste groep gaat het vooral nog om plezier en wat minder om voetbal.

Het Funpark

Plezier valt er naast de wedstrijden ook genoeg te beleven, want in het Funpark staan verschillende luchtkussens en andere spellen opgesteld, waar de spelers en hun broertjes en zusjes zich kunnen vermaken. “Heel cool” vindt Floortje die net uit een soort hindernisbaan komt. “Voetbal is ook wel leuk om naar te kijken, maar dit is nog veel gaver”. Uit een opgeblazen reuzenvoetbal steken verderop ook wart verhitte kinderkopjes. Bij een behendigheidsspel waarbij de jongens en meisjes onder een balk door moeten duiken en over een volgende heen moeten springen staat ook een lange wachtrij. Die balken zijn overigens ook van zacht materiaal, zodat niemand gewond afgevoerd hoeft te worden.

‘Uit een opgeblazen reuzenvoetbal steken verderop ook wart verhitte kinderkopjes’

Voor wie bij het spelen of voetballen toch geblesseerd raakt, zijn er voldoende EHBO’ers aanwezig. “Wij hebben wel genoeg werk, maar gelukkig niets ernstigs” laat een van hen weten. Krijgt iemand op een speelveld een bal hard tegen zich aangeschoten of is er een ongelukkige botsing, dan is een troostend woord van een leider of ouder vaak voldoende om weer verder te kunnen spelen. Dat geldt ook voor Roan van S.V. Houten die een bal in zijn gezicht krijgt. “Dat deed best wel pijn, maar gelukkig kan ik weer verder” vertelt hij als zijn traantjes zijn opgedroogd.

In de middagpauzes mogen de teams om beurten naar de lunchtent, waar een aantal vrijwilligsters de broodjes uitdeelt en zodra een ploeg weer vertrokken is alle tafels weer spic en span maken als een team is uitgegeten. “Het was heel lekker en bij de uitgang stonden ook nog kistjes met appels en bananen” zegt een glunderende Michael uit Vleuten. “Sommige verenigingen verbazen zich erover dat zowel de deelname als het Funpark en de lunch allemaal gratis zijn” zegt voorzitter Stephan Swerissen namens de organisatie. “Gelukkig kan dat nog steeds dankzij onze partners, waarvan er ook veel in natura sponsoren.”

Mooie trofeeën

Als alle wedstrijden erop zitten, verzamelen de deelnemers zich aan het begin van de middag op een veld, waar zij in afwachting van de prijsuitreiking op het podium worden vermaakt door een jongleur die op een eenwieler een aantal ballen hoog houdt. Elke dag wordt ook een beste speler en beste keeper uitgekozen en natuurlijk zijn er bekers voor de winnende teams. De grootste is echter de sportiviteitsprijs, want die is volgens de organisatie het belangrijkst. En of je nou hoog of laag eindigt, voor iedereen is er ook een medaille.