Expositie van Katja Berkenbosch

Nieuws
In Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen is vanaf 3 juni een expositie te zien van papierkunst van kunstenares Katja Berkenbosch.
In Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen is vanaf 3 juni een expositie te zien van papierkunst van kunstenares Katja Berkenbosch. (Foto: Bezoekerscentrum De Veenweiden)

ALPHEN - “Het blijft lastig om een term te vinden die de lading van de werken van Katja Berkenbosch dekt. Zelf spreekt zij van ‘schilderijen van papier’. Als je je dan afvraagt wat je je daarbij moet voorstellen, kom je op uiteenlopende gedachten. Het beste is zelf in het Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn te komen kijken als zij van 3 juni tot en met 2 augustus haar schilderijen onder de noemer ‘Paper-Art’ exposeert. De kunstwerken zijn een combinatie van verschillende technieken als collage, decoupage en houtmozaiek.”

Kunstenares Katja Berkenbosch begint bij bijzondere vellen papier, veelal afkomstig uit landen als Nepal, Japan en Tibet. “Daar wordt veel papier nog handgeschept met gebruikmaking van uiteenlopende vezels. Deze vellen papier scheurt en snijdt zij tot kleine stukjes. Zo ontstaat haar palet.”

Nieuwe vormen

“Als zij aan het werk is, staan er tientallen bakjes voor haar met kleine stukjes papier, die zij één voor één opneemt met een penseel. Door deze stukjes als het ware dakpansgewijs te verlijmen, op een houten ondergrond ontstaan nieuwe vormen en structuren. Zo bouwt zij dus als het ware haar panelen op, het heeft iets constructiefs.”

‘Alle soorten papier hebben hun eigen uitdaging om mee te werken’

Katja Berkenbosch: “Door verschillende lagen transparant papier over elkaar te gebruiken krijg je meer diepte in de kleur.”

Gelaagdheid

“Ook kunnen contouren weggesneden worden waardoor er een andere gelaagdheid ontstaat. Alle soorten papier hebben hun eigen uitdaging en mogelijkheden om mee te werken. Ik zie mijn panelen vaak als zoektochten, ze verbeelden de plek waar ik mij bevind en waar ik zou willen zijn”.

‘Ik zie mijn panelen vaak als zoektochten, ze verbeelden de plek waar ik zou willen zijn’

“In het werk lopen steden en natuurlijke vormen door elkaar heen en is er verschil tussen het gesneden en het gescheurde papier. Er zijn gesloten gebouwen, maar ook uitwegen door poorten of een vleugelslag of is er de wortel die zich ergens een weg door baant. Het zijn contrasten zoals het leven in de stad en de verbondenheid met de natuur.”

Verbondenheid

In het dagelijks leven is Berkenbosch op zoek naar evenwicht tussen de verschillende elementen die haar omringen. “Bijvoorbeeld haar leven in de stad Amsterdam, verlangen naar de natuur en spirituele verbondenheid. Deze zoektocht komt ook tot uitdrukking in haar ‘schilderijen van papier’.”

Expositie

De expositie is gratis te bezichtigen op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum van 14.00 tot 17.00 uur. “Je kunt dan tevens de permanente tentoonstelling bezoeken. Daar wordt via zes verschillende invalshoeken het verhaal van de Rijn&Veenstreek uit de doeken gedaan. De gastvrouwen en -heren kunnen je daarover van alles vertellen.”

Knapzakroute

Het bezoekerscentrum is te vinden aan de Burg. Bruins Slotsingel 15 in Alphen aan den Rijn. “Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen een leuke knapzakroute volgen. Vraag aan de balie om de routebeschrijving. Het rugzakje mag je houden.” Voor 3,50 euro per persoon kun je het vernieuwde Irenebos herontdekken.

Meer informatie over het bezoekerscentrum is te vinden op: bc-deveenweiden.nl.