Ramon Beuk presenteert Gouda Cheese Awards

Nieuws
Ramon Beuk neemt donderdag 15 juni het stokje over van Anita Witzier als presentator van de Gouda Cheese Awards.
Ramon Beuk neemt donderdag 15 juni het stokje over van Anita Witzier als presentator van de Gouda Cheese Awards. (Foto: PR)

REGIO/GOUDA - Ramon Beuk neemt donderdag 15 juni het stokje over van Anita Witzier als presentator van de Gouda Cheese Awards. Hij is onder meer televisie-kok, kookboekenschrijver, culinair adviseur, ondernemer, culumnist en spreker. “Bij de finale van de spannendste kaaswedstrijd van Nederland laat hij zijn veelzijdigheid zien: hij is niet alleen gastheer van het event, maar maakt ter plekke ook een paar kleine gerechtjes met kaas.”

Donderdag 15 juni draait in Gouda alles om die ene vraag: wat is de lekkerste? Dit jaar worden kazen gekeurd in de categorieën extra belegen en overjarig. 

Op een podium op de Markt proeft een driekoppige jury de genomineerde kazen. Naast voorzitter Pieter Verhoeve – Ere Waegemeester en burgemeester van Gouda – zitten dit jaar Carola Onderwater-van der Burg en Rutger van den Broek aan de jurytafel. 

Kaaskoningin

“Carola is dé Kaaskoningin van Bodegraven. Dat is niet zomaar een titel, want het aanwijzen van de Kaaskoningin behoort tot het Immaterieel Erfgoed”, aldus de organisatie van de Gouda Cheese Awards. “Rutger is natuurlijk bekend van Heel Holland Bakt. Hij was winnaar van het eerste uur, en heeft sindsdien heel wat bakboeken geschreven.”

Smaakonderzoek

Op 7 juni wordt bekendgemaakt welke kaasmerken doorgaan naar de grote finale in Gouda. Alle Nederlandse extra belegen en overjarige kazen kunnen aan de wedstrijd deelnemen. “Marktonderzoeksbureau Essensor voert kwalitatief en kwantitatief smaakonderzoek uit met consumentenpanels. Slechts drie kazen per categorie bereiken uiteindelijk de eindfinale in Gouda.”

Onderscheiding

“De winnaars ontvangen een gouden, zilveren of bronzen onderscheiding en mogen hun kaas een jaar lang de lekkerste van Nederland noemen in hun categorie.”

Het event is gratis toegankelijk voor iedereen. De beslissende keuring start op donderdag 15 juni om 10.00 uur met het luiden van de traditionele kaasbel. 

“Proef mee, maak kennis met de Goudse Kaasmarkt en ga op de foto met Frau Antje; de bekendste Nederlandse in Duitsland en hét symbool van Nederlandse kaas daar. Het programma duurt tot 13.00 uur. Wie geen genoeg krijgt van kaas, kan daarna naar de Gouda Cheese Experience of het kaasmuseum in De Waag.”