Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Nieuws
Een paard kan niet op het dak lopen.
Een paard kan niet op het dak lopen. (Foto: Adobe Stock)

De periode rond Sinterklaas is voor de meeste kinderen leuk en spannend, vooral zolang ze nog in de goedheiligman geloven. Maar er komt een fase waarin kinderen gaan twijfelen aan het bestaan van Sinterklaas. Hoe kun je hiermee omgaan? Wij geven je een paar tips!

Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen ze een beter inzicht. Ze realiseren zich bijvoorbeeld dat een paard niet op het dak kan lopen en dat Piet niet door de schoorsteen past. Of ze vinden het vreemd dat Sinterklaas tegelijkertijd op hun school, bij het buurmeisje op een andere school, en bij een neefje aan de andere kant van het land kan zijn. Als je kind hierdoor begint te twijfelen, bevestig dan dat de twijfels begrijpelijk zijn. Vaak gaat je kind zelf op zoek naar een verklaring en ontdekt zo dat Sinterklaas niet echt is. Maar wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat? Als twijfel optreedt, is het beter om eerlijk te zijn en te vertellen dat Sinterklaas niet echt bestaat.

Op welke leeftijd vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat? De leeftijd waarop kinderen ophouden met geloven in Sinterklaas varieert sterk. Sommige kinderen hebben al twijfels als ze vier jaar oud zijn, terwijl anderen er op negenjarige leeftijd nog in geloven. De aanwezigheid van oudere broers of zussen die niet meer geloven, kan ook invloed hebben.

Vertel het nieuws zelf

Er is geen vaste leeftijdsgrens voor wanneer kinderen de waarheid moeten weten. De meeste kinderen ontdekken vanzelf dat Sinterklaas niet echt is. Als je kind echter naar de bovenbouw van de basisschool gaat en nog steeds gelooft, kun je voorzichtig aangeven dat het wel vreemd is dat Sinterklaas zo oud kan worden en overal tegelijk kan zijn. Als je kind volhoudt dat Sinterklaas wel bestaat, kun je informeren wanneer op school het lootjes trekken en surprises maken begint. Op veel basisscholen is dat vanaf groep 5 of 6. Het is vaak beter om het nieuws zelf te vertellen voordat ze het van klasgenootjes horen.

Hoe vertel je aan je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Veel ouders vertellen dat Sinterklaas in het verleden heeft bestaan, maar dat niemand honderden jaren oud kan worden en overal tegelijk kan zijn. Ze benadrukken dat Sinterklaas een vriendelijke man was die cadeautjes gaf aan kinderen ter gelegenheid van zijn verjaardag. Het kan helpen om uit te leggen dat volwassenen samenwerken om dit geheim voor kinderen te bewaren en dat je kind nu een beetje bij de ‘grote mensen’ hoort. De meeste kinderen zijn daar trots op. Belangrijk is ook om uit te leggen dat het nu de taak van je kind is om kleine kinderen te laten geloven dat Sinterklaas bestaat.

Let op signalen

Als je het lastig vindt om het juiste moment te vinden om de waarheid over Sinterklaas te vertellen, let dan op signalen van je kind. Als het twijfelt, ga er dan niet tegenin. Luister naar je kind en speel in op wat het al weet.

Wat als je kind verdrietig of boos is?

Als je kind ontdekt dat Sinterklaas niet echt is, kan het boos, teleurgesteld of verdrietig zijn. Meestal is dit van korte duur. Probeer te achterhalen waarom je kind zich zo voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het denkt dat de gezelligheid, het snoep en de cadeautjes nu voorbij zijn. Leg dan uit dat het niet meer geloven in Sinterklaas niet betekent dat jullie het feest niet meer vieren.