Waarom eten we varkens van marsepein?

Nieuws
Een teken van geluk en voorspoed.
Een teken van geluk en voorspoed. (Foto: Pixabay)

Van schattige marsepeinen biggetjes tot joekels van varkens en van worsten tot ham: we smullen van deze marsepeinen creaties. Maar waarom zijn de marsepeinen lekkernijen vooral varkens en niet kippen of vegetarische alternatieven? Dit heeft te maken met een eeuwenoude traditie.

Deze traditie vindt haar oorsprong in de middeleeuwen. In een tijd waar Thuisbezorgd nog niet bestond, verzamelden de Germanen zelf hun voedsel voor de winter, wat geen makkelijke taak was zonder supermarkten. Voordat de strenge winter begon, werden de varkens in november geslacht. Als een gezin een varken als huisdier had, zat het de komende maanden goed qua voedselvoorziening.

Het offeren van een varken

Naast het voeden van het eigen gezin offerden de Germanen ook voedsel aan de goden. Of het nu knollen, een baal stro of een zak uien betrof, alles was acceptabel. Maar wanneer je een stuk ham, of, nog beter, een heel varken offerde, werd je overladen met voorspoed. Een varken was namelijk kostbaar. Als je zoveel vlees had dat je het kon delen met je favoriete god, ging het goed met je. Zo groeide varkensvlees uit tot het symbool van voorspoed en geluk.

Marsepein als vervanging

Toen het offeren van dieren verboden werd, zochten welvarende Germanen naar nieuwe manieren om de goden te behagen. Ze vervingen varkensvlees door andere kostbare voedingsmiddelen, zoals marsepein. Traditioneel als onze voorouders waren, boetseerden ze dit in de vorm van varkens.

Tegenwoordig kopen we marsepeinen varkens vooral omdat ze zo lekker zijn, maar in Duitsland hebben onze traditionele buren er een andere kijk op. Het schenken van een marsepeinen varken staat gelijk aan het wensen van voorspoed en geluk, net zoals in vroegere tijden.