Voorstelling Martha maakt indruk

Nieuws
Scene uit voorstelling Martha.
Scene uit voorstelling Martha. (Foto: KASSETT Jan Turkenburg)

ALPHEN - Afgelopen vrijdag was de première van Martha in Parkvilla. De veelbesproken theatervoorstelling over het voormalige kindertehuis in Alphen werd bijgewoond door oud-bewoners en oud-medewerkers. Er was veel lof: ‘Indrukwekkend’.

Door Morvenna Goudkade

De voorstelling is op 9 en 10 februari uitgevoerd, maar komt wellicht weer terug. Theaterprogrammeur Agnes van den Ham meldt dat die wens leeft bij zowel Parkvilla, de muziektheaterstudenten die de voorstelling maakten en hun begeleiders, theatercollectief KASSETT. “Iedereen vindt Martha zo bijzonder, we willen het eigenlijk nog niet laten gaan.” 

Het publiek, waaronder Cultuurfonds-ambassadeurs, burgemeester Liesbeth Spies, cultuurwethouder Anouk Noordermeer en theaterdirecteuren Arjenne Bouwknegt en Marcel ‘t Sas, zagen een productie die in krap vijf dagen tot stand gekomen was. Muziektheaterstudenten van ArtEZ spraken op 5 februari met betrokkenen en gebruikten de verhalen als input. Dat bracht veel herkenning bij aanwezigen, maar ook wie niet bekend is met de Martha-Stichting werd meegenomen in de voorstelling. 

De spelers brachten universele thema’s als een poort waar je doorheen gaat en die dan sluit. Het in je eentje wakker liggen in het donker, soms beklemmend, maar ook veilig weggestopt. Briljant was het gebruik van kinderliedjes, in eigen arrangementen van de studenten. Dikkertje Dap klonk nog nooit zo duister. Een vondst was ook het moment dat de acteurs ‘vadertje en moedertje’ spelen. Geen idee hoe dat gaat bij weeskinderen. Wat doet een vader, wat zegt een moeder? Het leverde een hilarische, maar tegelijkertijd aangrijpende scene op. Een speler maakte emoties los in een monoloog over opgesloten zijn in een kast, deze ging naar een heftig hoogtepunt en liet de zaal niet onberoerd. 

Na afloop vele complimenten. Regisseurs Oukje den Hollander en Frank Siera: ‘Voor ons allemaal een bijzonder project.”

Martha wordt gespeeld door 11 muziektheaterstudenten, die zich lieten inspireren door gedeelde verhalen.