SBN: zorgen over stikstofplannen

Politiek
Samen Beter Nieuwkoop maakt zich zorgen over de stikstofplannen van het kabinet.
Samen Beter Nieuwkoop maakt zich zorgen over de stikstofplannen van het kabinet. (Foto: archief)

NIEUWKOOP - Samen Beter Nieuwkoop (SBN) dient donderdag 23 juni in de gemeenteraad Nieuwkoop een voorstel in over de stikstofreductieplannen van het kabinet. De partij wil daarmee een signaal afgeven.

Remco Hendriks, raadslid van SBN: “Het is goed als meerdere gemeentes een signaal afgeven aan het kabinet, de Tweede Kamer en de bestuurlijke tafel gebiedsgerichte aanpak, dat gemeente Nieuwkoop zich zorgen maakt om de agrariërs.

Het gaat ons er om dat er maatwerk wordt geboden aan de agrariërs zodat zij eventueel op een andere wijze bronnen van inkomsten kunnen realiseren. Alle aandacht moet uitgaan naar de sociale, economische en maatschappelijke effecten van het besluit.”

SBN wil hiermee een duidelijk signaal afgeven richting hogere overheden. Andere gemeenteraden roept SBN op dit ook te doen.

“Hopelijk geven vele gemeenteraden dit signaal af om zo Den Haag wakker te schudden. De oproep is om gezamenlijk te kijken naar oplossingen. Dit zal meer productief werken en tot daadwerkelijk innovatieve oplossingen kunnen leiden”, aldus Hendriks.

Het voorstel is om raadsbreed de zorg uit te spreken bij kabinet, Tweede Kamer en de regionale bestuurlijke tafel ‘gebiedsgerichte aanpak, over de voorgenomen stikstofreductieplannen. Daarbij nadrukkelijk aan te geven dat gemeente Nieuwkoop zich zorgen maakt over ‘de rigoureuze maatregelen, en het gebrek aan toekomstperspectief voor onze agrariërs’. “En te verzoeken om maatwerk te bieden aan onze agrariërs die dit raakt en daarbij te kijken naar mogelijke andere verdienmodellen om de agrarische bedrijfsvoering op andere wijze extensief en gekoppeld aan natuurbeheer voort te kunnen zetten.”