Robert Jan Blom: ‘Dierenwelzijn is in Alphen afgezakt naar belabberd niveau’

Politiek
Robert Jan Blom maakt zich zorgen om het dierenwelzijn in Alphen. Links zijn kat Tommy.
Robert Jan Blom maakt zich zorgen om het dierenwelzijn in Alphen. Links zijn kat Tommy. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - De meeste Alphenaren kennen Robert Jan Blom als schrijver van meer dan honderd boeken en als gemeenteraadslid voor Nieuw Elan. Daarvoor was hij tussen 2006 tot 2010 namens de VVD de eerste wethouder in Nederland met dierenwelzijn in zijn portefeuille. In die hoedanigheid kreeg hij het destijds voor elkaar dat circussen met wilde dieren niet meer welkom waren in de gemeente. Nog steeds trekt hij zich het lot van dieren aan, want hij vindt dat het dierenwelzijn in Alphen is weggezakt naar een belabberd niveau.

Rob Langerak

Op bezoek bij Blom vlucht zijn kat Tommy snel naar zijn buitenverblijf, een soort volière. Vanwege zware mishandelingen bij een vorige eigenaar moet hij niets van vreemden hebben. “Ik heb hem via de kattenbescherming en inmiddels zijn wij dikke vrienden.” In de huiskamer herinneren foto’s en relikwieën aan het overleden konijn van Blom. “Die heb ik helaas thuis moeten laten inslapen, maar ik mis hem nog steeds. Hij heeft zijn rust gevonden op de dierenbegraafplaats in Zevenhoven, waar ik nog vaak op bezoek ga. Misschien vinden anderen mij wat dieren betreft een softy, maar daar trek ik mij niets van aan”, licht hij toe. Zijn passie stopt niet bij zijn eigen huisdieren, want hij maakte zich ook hard voor het behoud van de kinderboerderij bij het Bospark. 

Blom laat een lijst met meer dan twintig pijnpunten zien. Stuk voor stuk zaken waardoor Alphen volgens hem nu de slechtste gemeente is op het gebied van dierenwelzijn. 

“Sinds mijn wethouderschap is de plezierjacht in Alphen verboden. Hoe het er nu bijstaat, weet geen hond meer. En is de politie nog alert op zwanendriften en honden- en hanengevechten? Wie controleert er nog op de slechte kwaliteit van de schildpaddenopvang? We waren destijds op de goede weg, maar het is steeds meer afgebrokkeld en daardoor één grote puinbak.”

‘Alphenaren zijn nu aangewezen op het asiel in Gouda’

Dierenasiel Alphen aan den Rijn

Ben je op zoek naar een dierenasiel in Alphen aan den Rijn? Dan is er slecht nieuws. Het asiel aan het Rietvelsepad is per 1 juli gesloten. De meeste zorgen maakt Blom zich daarom over de hulp van dierenartsen in de avonduren en de sluiting van dierenasiel Beestenspul. “Alphenaren zijn nu aangewezen op het asiel in Gouda. Volgens B&W is dat geen probleem, omdat dit maar een kwartiertje rijden is.” Onzin vindt hij, want dat is veel langer. “Als de dierenambulance met een gewond dier daarheen moet, gaat er kostbare tijd verloren. Bovendien zitten we dan in Alphen al die tijd zonder. Als jouw huisdier bij dat asiel terecht is gekomen, kost dat bij het ophalen ook tijd en geld. Niet iedereen heeft een auto of het geld daarvoor. Mensen worden er wanhopig van als er daardoor katten op straat of onderweg sterven.”

Dezelfde problemen spelen volgens Blom als je buiten de praktijkuren een dierenarts nodig hebt. “Dan is er in Alphen geen medische hulp beschikbaar. De eigenaren moeten dan naar AniCura in Rijswijk, waar ze torenhoge tarieven rekenen. Voor minima is een operatie daar niet te betalen. Ik heb daarover een brief naar alle Alphense dierenartsen geschreven, maar zij kunnen of willen geen spoedeisende hulp regelen.” Volgens Blom hebben veel gemeenten een regeling waarbij minima een tegemoetkoming in de kosten krijgen, terwijl in Alphen soms het advies wordt gegeven het huisdier maar weg te doen. “In plaats van de minima te steunen, maakt de gemeente jaarlijks 125.000 euro over naar de Dierenbescherming. Daar hebben ze miljoenen op de bankrekening, want met dat geld doen zij verrotte weinig. Zij laten nauwelijks van zich horen en toegezegde rapportages blijven uit.”

Blom heeft wel een suggestie: “Alphen krijgt de komende jaren meer geld van het rijk. Stel daarvan een bevlogen enthousiaste medewerker aan, die de huidige wethouder Gert-Jan Schotanus kan ondersteunen bij het beleid voor dierenwelzijn.”