EC in Zonnehuis

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

NOORD-Hoewel het een woensdagavond is en de argeloze lezer wellicht bij een dergelijke kop denkt aan Europa Cup in het Zonnehuis staat er vanavond toch echt heel wat anders te gebeuren. Het Erotisch Centrum in Noord is het onderwerp van de tweede avond waarop burgemeester Femke Halsema tekst en uitleg gaat geven over dat voorgenomen plan. En ongetwijfeld zal zij van repliek gediend gaan worden.

Dinsdagavond kwam de burgemeester al hard in botsing met boze bewoners en ondernemers van stadsdeel Zuid over de mogelijk komst van het erotisch centrum. De inwoners van Noord hebben ongetwijfeld meegekeken en haar hebben horen zeggen dat zij het niet bagatelliseert. ‘ U moet mij eerlijke vragen stellen’ was een van haar reacties.


In de RAI hadden zich ruim 400 mensen gemeld. Dat deden zij onder meer getooid met spandoeken en rode lampjes. Na het bekend worden van de drie locaties waar een erotisch centrum zou kunnen komen is er de nodige ophef ontstaan. In Zuid worden er zelfs twee geopperd vlak bij het congrescentrum. Dat heeft, net als in Noord, gezorgd voor een grote stroom aan kritiek.


De officiële uitnodiging gaf aan dat Halsema naar de RAI zou komen om in gesprek te gaan met Amsterdammers en een toelichting te geven op de plannen voor het erotisch centrum. Dat leidde er toe dat de mensen in de zaal kregen te horen dat de uitkomst van het hele proces niet hoeft te zijn dat het publiek zijn of haar zin krijgt.


De conclusie na deze eerste avond is niet moeilijke trekken. Zuid en Halsema zijn werkelijk geen millimeter nader tot elkaar gekomen. Vanavond gaat burgemeester Halsema met belanghebbenden in Noord in gesprek. Het NDSM-terrein is één van de andere drie locaties. Dat het in het Zonnehuis wel eens heet kon gaan worden staat eigenlijk al vast.


Bewoners bestoken elkaar in o.a. app-groepen al met allerhande tips en tricks. ‘Zet je vragen voor vanavond op papier lees ze voor en geef Halsema de vragen ze is verplicht om binnen 6 weken antwoord te geven. Zoveel mogelijk schriftelijk. Alles op papier betekent ook bewijs’ is er slechts eentje.


In het rijksmonument aan het Zonneplein 30 in Amsterdam-Noord is voor slechts een beperkt deel van de verontruste Noorderlingen plek. Het pand werd ooit in 1932 gebouwd werd voor het gemeenschapsleven van bewoners van Tuindorp Oostzaan, vanuit de filosofie dat een bloeiend verenigingsleven van belang is voor de opvoeding van de arbeidersklasse. Wellicht dat die begrippen nog van nut kunnen zijn vanavond?

Voor wie het geheel wil volgen is er de verbinding via https://www.amsterdam.nl/zorg-ondersteuning/prostitutie/erotisch-centrum/